Zdravlje
30.01.2022. 18:05
R. E. / Healthiline

Zdrav san

Umorni i posle 8 sati sna? Evo zašto vam se to dešava

Buđenje, odmor, spavanje, san
Izvor: Shutterstock

Naučna istraživanja pokazuju da savremeni način života ima negativan uticaj na san. Ukoliko imate osećaj da se budite umorni, niste sami. Pročitajte kako možete da izračunate koliko sna vam je potrebno i na koji način možete da dobijete najviše od spavanja.

Svakodnevni stres savremenog života ima negativan uticaj na kvalitet i količinu sna. Širom sveta, sve se češće javljaju problemi poput insomnije, prekidanja sna, nedovoljnog sna i lošeg kvaliteta sna koji utiču na naš svakodnevni život. 

Smanjena koncentracija, zaboravnost, manjak pažnje su samo neke od posledica lošeg sna. Lekari na ovaj problem gledaju višestruko.

Različite starosne grupe imaju različite potrebe za snom, piše Healthline. Tako bebama treba najviše sna u toku dana, do čak 17 sati, maloj deci oko 12 sati sna, tinejdžerima između 8 i 10 sati, odraslima između 7 i 9 sati, a onima preko 65 godina je dovoljno oko 7 sati sna

U toku noći svako od nas prolazi kroz više ciklusa sna. Svaki ciklus traje 90 minuta i sastoji se od četiri faze: prva faza je ona između sna i jave, u drugoj fazi disanje se usporava i telesna temperatura opada, u trećoj fazi telo se najviše odmara i regeneriše, a četvrta faza je REM faza u kojoj je mozak najaktivniji i u kojoj sanjamo.

Lekari savetuju da je u toku noći optimalno spavati oko pet ili šest ovakvih ciklusa, odnosno 7,5 ili 9 sati. U takvoj računici se dobija najbolji kvalitet sna i lagodno buđenje. Jako je važno da se ciklus ne prekine, jer se onda teže budimo i javlja se osećaj da se nismo naspavali.

 

Ove kalkulacije možda deluju zbunjujuće, ali se vežbom lako postiže rezultat. Kako kažu stručnjaci, važno je izdvojiti petnaestak minuta pre početka prvog ciklusa kako bi se mozak i telo smirili dovoljno da možete da zaspite. To ne znač da legnete u krevet sa telefonom, jer plavo svetlo koje emituje elektronika delje negativno na proizvodnju melanina.

Napravite mirnu atmosferu bez svetla i buke, lezite u krevet i opustite se što bolje možete. Ukoliko koristite budilnik, navijte ga da zvoni za sedam sati i 45 minuta, kako bi ste dozvolili sebi optimalnu količiu sna.

Nakon nekoliko nedelja, videćete da se posle sedam ipo sati sna i sami budite bez budilnika. 

Ukoliko vam je san poremećen konstantno, ili imate osećaj sa ste hronično nenaspavani, posetite svog lekara, jer razlog može biti neki ozbiljniji problem koji se samo manifestuje lošim snom. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako da se konačno naspavate
Buđenje, odmor, spavanje, san

Saveti za bolji san

26.10.2021. 18:05

Kako da se konačno naspavate

Mnogo je faktora koji ometaju dobar san - od stresa na poslu do porodičnih obaveza. Nije ni čudo što nam kvalitetan san često predstavlja luksuz.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
10.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve