Zdravlje
10.04.2023. 12:45
R.E.

"Moderna" najavila

Stiže jedna vakcina protiv svih vrsta bolesti

Vakcina
Izvor: Pfizer

Američka farmaceutska kompanija "Moderna" saopštila je da je uverena da ce vakcine protiv raka, kardiovaskularnih i autoimunih bolesti, kao i drugih stanja, mogu biti spremne do 2030. godine, piše "Gardijan"

Glavni medicinski direktor "Moderne", doktor Pol Barton, izjavio je da veruje da će ta firma moći da ponudi vakcine protiv "svih vrsta bolesti" za samo pet godina. Tako, kompanija, koja je proizvela vodeću vakcinu protiv korone, sada razvija vakcine protiv raka koje ciljaju različite tipove tumora.

"Imaćemo tu vakcinu i ona će biti veoma efikasna i spasiće stotine hiljada, ako ne i milione života. Mislim da ćemo moći da ponudimo personalizovane vakcine protiv raka, protiv više različitih tipova tumora ljudima širom sveta", istakao je Barton.

Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti u svetu, više i od malignih bolesti. Prema statističkim pokazateljima, u svetu svakog dana umre najmanje 150.000 ljudi, dok u Srbiji od ove bolesti godišnje život izgubi oko 52.000 ljudi.

Kardiohirurg dr Danko Grujić, sa Klinike za kardiohirurgiju UKCS kaže za "Blic" da je vest o vakcinama sjajna jer su srčane bolesti veoma rasprostranjene kako u svetu tako i kod nas.

"Kardiovaskularne bolesti zajedno sa malignim bolestima spadaju u najmasovnije hronične bolesti u svetu i kod nas. Te bolesti su vodeći uzrok smrti kod ljudi i utiču na dužinu i kvalitet života. Kardiovaskularne bolesti u Srbiji su na prvom mestu kao uzrok smrti, a o njenoj masovnosti govori podatak da se nalazimo na drugom mestu u Evropi po oboljevanju, gde bolesti srca i krvnih sudova odnose živote. Ta vest bi imala veliki uticaj na budućnost i zdravlje ljudi, kaže za "Blic" dr Grujić.

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović u razgovoru za "Blic" kaže da je ova vest dobra i značajna, i podseća da su i Kubanci napravili vakcine protiv raznih maligniteta koje se koriste u nekim zemljama. Kada je medicina u pitanju, dobro je da se istražuje i napreduje, ali podseća takođe da je za sve potrebno vreme, jer svako pravljenje vakcine ima faze i tu "ne sme biti propusta i improvizacije"

"Kubanska medicina je, recimo, napravila vakcine za karcionom debelog creva i karcinom prostate, pluća, i to je ono što se zna u svetu. I ovo što sada Moderna najavljuje, sve su to terapeutske vakcine, i ne radi se o vakcinama preventivnog tipa, zato što je veoma teško napraviti tako nešto. Ali, kod onih koji imaju predispoziciju za razvoj bolesti ili su već u nekoj prvoj fazi, te vakcine mogu da zaustave širenje bolesti, da stvore situaciju da se organizam izbori sa malignim ćelijama", objašnjava profesor Tiodorović.

Glavni medicinski direktor "Moderne", doktor Pol Barton je takođe rekao da bi više respiratornih infekcija mogle biti pokrivene jednom vakcinom, omogućavajući ljudima da budu zaštićeni od korone, gripa i respiratornog sincicijalnog virusa (RSV), dok bi terapije mRNA mogle biti dostupne za retke bolesti za koje trenutno ne postoje lekovi.

On još jednom podseća na dug period u kome treba ispitati vakcinu, jer nijedna vakcina ne može da bude upotrebljena a da detaljno nije prošla sve faze ispitivanja.

"To je dug proces. Vakcina treba da bude ispitana kako na životinjama prvo, zatim na ljudima dobrovoljcima, pa kod onih koji imaju problem. Tek onda kada sve prođe i kada se završi sa dovoljnim brojem ispitivanja, dovoljnim brojem uzoraka, da li vakcina određenog tipa stvarno može da pruži odgovarajući nivo zaštite, e na kraju govorimo o prometu - dodaje profesor Tiodorović.

Svako ispitivanje vakcina mora da prođe tri nivoa faze ispitivanja, od laboratorije, životinja, ljudi, pa do kontrolisanog eksperimenta kako bi se utvrdilo da je sve u redu, da deluje i da bi bila registrovana.

"To su vrlo oštri i ozbiljni postupci registrovanja i zahtevni su. Ipak, ručunam da Američka agencija za hranu i lekove, da je vrlo ozbiljna i da će ona to pustiti u promet tek kada bude u potpunosti sigurana da vakcine imaju efekat. Takav isti je postupak u Evropi, da EMA odobri, pa u našoj zemlji naša Agencije za lekove i medicinska sredstva, i onda tek uz odobrenje do korisnika. Što se primene tiče, potrebno je što ranije dati, a to zahteva i ranu dijagnostiku, poštovanje prevencije za određenu bolest i davanje vakcinu na vreme, kako bi ona mogla uz svu terapiju da da efekat, da smanji mogučnost širenja bolesti i da dovede do povoljnog rezultata", zaključuje profesor Tiodorović.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
3°C
07.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve