Zdravlje
27.03.2023. 15:17
Beta

Udruženje jedna uz drugu

Više od 100 žena oboli godišnje od karcinoma dojke u Subotici

Rak dojke
Izvor: Shutterstock

Predsednica Udruženja gradjana "Jedna uz drugu" Milica Pećerić izjavila je da više od 100 žena oboli godišnje od karcinoma dojke u Subotici i da je veoma teško dopreti do žena, posebno onih koje žive van centra grada, u okolnim naseljima.

"Svrha postojanja našeg udruženja je da ženama pružimo podršku i da se ta bolest detabuizira, jer je još uvek teško naterati žene da otvoreno o tome govore. Ustručavaju se čak i da dođu kod nas i da sa nama razgovaraju", navela je Pećerić.

Prema njenim rečima, sve je više žena koje obolevaju od raka dojke, kao i mlađih žena, ali i onih koje se uključuju u rad tog udruženja u nekom periodu svoje bolesti, a veoma im je važna i podrška gradskih ustanova.

"Da lakše dopremo do žena pomažu nam i Dom zdravlja, odeljenje onkologije u Opštoj bolnici Subotica, koja upućuju žene kod nas i tako zajedno činimo tim, kako bi se pružila što sveobuhvatnija pomoć ženama, poput psihološke, edukativne, iskustvene pomoći", rekla je Pećerić.
 

Kako je navela, karcinom dojke se još uvek u društvu tretira kao smrtna presuda.

"To je bolest koja napada ne samo obolelu ženu nego i njenu porodicu, njene roditelje, decu naročito. U svemu tome žena mora naći sebe i svoj prostor da se bori sa tom bolešću kako bi i dalje ostala stub porodice, jer bez mame - nema porodice", poručila je Pećerić.
 

U proteklom periodu udruženje je održalo niz radionica za žene u naseljima Hajdukovo, Čantavir, Kelebija i Bajmok.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sjajne vesti: Legendarna Navratilova pobedila dvostruki rak
Martina Navratilova 21.3.2023.

Martina Navratilova

21.03.2023. 15:50

Sjajne vesti: Legendarna Navratilova pobedila dvostruki rak

Nekadašnja teniska šampionka Čehinja, sa američkim pasošem, Martina Navratilova, izjavila je u intervjuu na "TalkTV-u" da su joj doktori rekli "da je pobedila rak dojke i grla".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
20.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve