Zdravlje
18.06.2022. 06:10
R.E

Dug i zdrav život

Vitamini i minerali za zdravo starenje

vitamini
Izvor: Shutterstock

Proces starenja je postepen, ali telo sa godinama gubi određene funkcije i mogućnost da iz hrane izvuče ono što mu je potrebno. Ipak, ukoliko održavate zdrav način ishrane i stil života, starenje će vam biti lepše i lakše.

Kalcijum je jedna od najvažnijih komponenti za ljude u poznijim godinama. Kako starimo, naše telo počinje više da ga gubi nego što ga apsorbuje što dovodi do osteoporoze i drugih problema sa kostima. Kalcijum pomaže kostima, čelijama, mišićima i nervima da rade kako treba, a najbolji izvori ovog minerala su mlečni proizvodi, poput mleka, jogurta i sira.

Vitamin B12 pomaže u proizvodnji krvnih ćelija i u održavanju nervnog sistema. Dobijamo ga kroz meso, mlečne proizvde, jaja i ribu. Kod mnogih starijih ljudi, organizmu je teže da apsorbuje ovaj vitamin iz hrane, pa je potrebno suplementirati.

Vitamin D je važan za starenje, jer pomaže u apsorpciji kalcijuma. Takođe pomaže u održavanju normalne funkcije nervnog sistema. Većinom dobijamo dovoljno vitamina D od sunca, međutim starijim ljudima može biti potrebno više ove supstance. Riba je dličan izvor ovog vitamina.

Vitamin B6 je ključan za energetske nivoe i imuni sistem. Veća koncentracija ovog vitamina povezana je sa boljim kognitivnim funkcijama kod starijih ljudi. Odličan izvor B6 su leblebije, džigerica i riba.

Magnezijum je zadužen za pomaganje mišićima i kostima, ali i u regulisanju nivoa šećera u krvi. Najčešće se nalazi u orašastim plodovima, semenkama i u lisnatom zelenom povrću.

Probiotici, kakve nalazimo u jogurtu ili kiselom kupusu, su važni za održavanje zdravog digestivnog trakta. Takođe pomažu imunom sistemu u borbi sa alergijama.

Omega 3 masne kiseline su od velike važnosti za starenje, jer doprinose boljoj funkciji mozga i očiju, sprečavajući agresivne forme demencije i alchajmera, kao i staračkog slepila. Najčešće se nalaze u orasima, ribi i lanu.

Cink je još jedan minaral važan za starenje, jer pomaže u borbi protiv infekcija i upala. Takođe, doprinosi očuvanju vida. Može se naći u teletini i morskim plodovima.

Selenijum, koji najčešće vezujemo za brazilski orah, pomaže u održavanju rada tiroidne žlezde i održavanju mišića u starosti. Međutim, sa njime se ne sme preterati, jer može izazvati opadanje kose i lomljenje noktiju.

Kalijum je važan za gotovo svaku funkciju organizma. Pomaže bubrezima, srcu i mozgu, a većina ljudi ga ne unosi dovoljno. Može se naći u bananama, spanaću i jogurtu. 

Folna kiselina, odnosno vitamin B9, je važna za regeneraciju ćelija a govori se i o tome da pomaže u prevenciji nekih kancera. Nalazi se u lisnatom zelenom povrću, orašastim plodovima i pasulju.

Vlakna su od velike važnosti za digestivni trakt. Smanjuje holesterol i nivo šećera u krvi, a nalazi se u voću, povrću i celim zrnima žitarica, piše WebMD.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Starenje. Ne dajmo se.
joga, penzioneri, starost

Joga i starenje

08.05.2022. 14:05

Starenje. Ne dajmo se.

Starenje je proces koji se dešava na ćelijskom nivou i ne možemo ga izbeći. Starimo – to je neminovnost, i da, strašno zvuči.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
02.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve