Zdravlje
06.11.2023. 16:00

Da li znate?

Temperatura i svrab po celom telu su simptomi sledeće bolesti

Bol u stomaku
Izvor: Shutterstock

Da li ste znali da se kamen u žučnoj kesi javlja kod svake desete žene i svakog petnaestog muškarca u Srbiji?

Ova činjenica može biti iznenađujuća, s obzirom na to da se ova bolest često javlja bez ikakvih simptoma. Naime, bol u predelu desne strane stomaka, ispod jetre, može ukazivati na prisustvo kamena u žučnoj kesi, ali ne mora uvek biti slučaj.

Naš poznati gastroenterolog dr Vojislav Perišić kaže da su sitni kamenčići su glavni razlog upale u žučnoj kesi. Oni tu mogu da budu ceo život i da ne prave problem, sve do jednog momenta.

Naš poznati gastroenterolog dr Vojislav Perišić kaže da su sitni kamenčići su glavni razlog upale u žučnoj kesi. Oni tu mogu da budu ceo život i da ne prave problem, sve do jednog momenta...

Kontrakcijama mišića u zidu žučne kese, žuč se izbacuje u creva i pomaže u varenju hrane. Međutim, kada se poveća koncentracija žuči u žučnoj kesi, postoji mogućnost da se formiraju žučni kamenčići. Ovo se posebno odnosi na povišen nivo holesterola u žuči, što može dovesti do formiranja holesterolskih kamenčića, prenosi "Stetoskop". 

Prvi simptom prisustva kamena u žučnoj kesi je bol ispod desnog rebra, posebno nakon obilnijeg obroka.

Takođe, mogu se javiti i nadimanje, neprijatnost u stomaku, podrigivanje i temperatura. U nekim slučajevima, može se javiti i žutilo kože, što ukazuje na zapušenje žučnih kanala.

Akutna upala žučne kese je česta bolest, posebno kod osoba koje imaju kamene kamenčiće u žuči. Osim akutne upale, mogu se javiti i hronične upale, kada dolazi do povremenih zapušenja žučnih kanala. Ove upale mogu izazvati povišenu telesnu temperaturu i groznicu.

Lečenje akutne upale žučne kese zavisi od same procene lekara, prenosi Republika

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta je to farmakogenetika i zbog čega je važna
Lekovi

Važno je

31.10.2023. 07:05

Šta je to farmakogenetika i zbog čega je važna

Personalizovana medicina predstavlja jedan od najvažnijih iskoraka u polju lečenja i medicinskih nauka. Zašto je važno govoriti na ovu temu?
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve