Život
07.03.2023. 07:05
R. E.

Telefon

Na današnji dan: Halo, da li me čujete

1
Izvor: Shutterstock

Tog 7. marta 1876. škotski pronalazač i naučnik Aleksandar Bel promenio je svet izmislivši telefon, odnosno prenos govora žičanom vezom što se smatra jednim od najrevolucionarnijih otkrića u istoriji čovečanstva.

Bel, koji je rođen 1847. u Edinburgu, 1870. godine se preselio u Kanadu, gde je napredovao u istraživanju, pa je zvanično Američki zavod za patente (US Patent Office) na današnji dan pre 147 godina registrovati patent broj 174.465, u kome je jasno navedeno da je to "aparat i metod za prenošenje vokalnog ili drugih vrsta zvuka telegrafski…, putem električnih talasa, sličnih vibracijama vazduha koje prate pomenute vokalne ili druge vrste zvukova".

"Gospodine Votson, dođite ovamo, želim da vas vidim", bio je prvi zvanični razgovor obavljen telefonom i to između Bela i njegovog asistenta, inžinjera Tomasa Votsona, koji se nalazio u susednoj prostoriji.

1
Izvor: Shutterstock

Istorija kaže da je Bel najveći deo karijere proveo u proučavanju ljudskog glasa i govora, a onda pošto se zainteresovao i za sistem prenošenja glasa na daljinu, kako se tada govorilo "vokalni telegraf", sa saradnikom Votsonom ozbiljno se posvetio tome.

Dvojica naučnika su u junu 1875. upeli da prenesu glasovne vibracije sa jednog prijemnika na drugi, ali su reči bile neprepoznatljive iako je bilo jasno da se radi o ljudskom glasu. Do marta 1876. sistem je dovoljno napredovao, a onda su i zvanično 7. marta uspeli putem sprave nazvane telefon da prenesu razumljiv ljudski glas.

Bel i njegov pomoćnik posle revolucionarnog otkrića nastavili su da razvijaju tehnologiju, pa su tek šest meseci kasnije uspeli da obave prvi razgovor na daljinu. On se odvijao između prijemnika koji su jedan od drugog bili udaljeni nešto više od tri kilometra. 

Bel je tako postavio prve temelje modernog sistema za komunikaciju, a ostaje zapisano da iako je izmislio telefon, nikad nije mogao da uz pomoć svog patenta pozove svoju suprugu i majku, jer su, nažalost, obe bile gluve.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li je i vas jutros probudio vaš telefon?
sat, buđenje, jutro

Loše navike

11.10.2021. 07:05

Da li je i vas jutros probudio vaš telefon?

Gotovo svi se bude na isti način: uz glasan zvuk koji emituje njihov mobilni telefon, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Americi. Čak 83 odsto vlasnika mobilnih uređaja koristi ga i kao budilnik. I u ovome nema ništa revolucionarno, ali ima u drugom istraživanju koje je pokazalo da ta navika nije dobra za naš san.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
04.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve