Život
24.09.2020. 16:08
R. E. / Index. hr

Aerodrom u Helsinkiju testira da li psi mogu da nanjuše koronavirus

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Psi uvežbani za detektovanje novog koronavirusa počeli su u četvrtak u aerodromu u Helsinkiju da njuše putnike, u pilot projektu koji je pokrenut paralelno s uobičajenim testiranjem na aerodromu Vantaa, objavile su vlasti, prenosi Index. hr.

Delotvornost za sada nije naučno potvrđena 

Delotvronost pasa za sada nije naučno potvrđena pa se putnike koji se dobrovoljno jave i za koje se sumnja da nose virus poziva da ih onjuše psi kako bi se uporedili rezultati s pravim testom.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/MAURI RATILAINEN ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET

Povezane vesti - Francuska počela da pravi ekološke zaštitne maske od konoplje

Tim od 15 pasa i deset instruktora uvežbali su finski volonteri koje je sponzorisala privatna veterinarska klinika. Među psima je i Kossi, koji je ranije bio uvežban da detektuje rak.

"Psi su vrlo dobri u tome"

"Tokom istraživanja videli smo da psi mogu da detektuju bolest bolest pet dana pre nego što se pojave bilo kakvi klinički simptomi", rekla je Anna Hielm-Bjorkman, koja se specijalizovala za klinička istraživanja sa životinjama koje detektuju bolesti.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/MAURI RATILAINEN

Oni su vrlo dobri u tome, blizu 100-postotne oseetljivosti", dodala je govoreći o sposobnosti pasa da detektuju slučajeve zaraze koronavirusom.

Tokom psećeg testa, putnicima se maramicom obriše vrat i zatim se ta maramica odnese u drugu prostoriju gde je onjuše psi kako bi se odmah dobili rezultati.

Pre nekoliko meseci vlasti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima sprovodile su slično pseće testiranje na aerodromu u Dubaiju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
32°C
17.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve