Život
28.10.2021. 18:05
Tanjug

Klimatske promene

"Ako ovako nastavimo neće biti ljudskih prava, a možda ni ljudi"

Klimatske promene, zagađenje, toksični otpad
Izvor: Shutterstock

Visoka predstavnica Ujedinjenih nacija za ljudska prava Mišel Bašele pozvala je zemlje da odlučno deluju u rešavanju problema klimatskih promena, rekavši da to predstavlja "pitanje opstanka" čovečanstva.

U izjavi koju je dala uoči klimatskog samita UN-a sledeće nedelje u Glazgovu, visoka predstavnica je rekla da "samo hitna, prioritetna akcija može da ublaži ili spreči katastrofe koje će imati ogromne, a u nekim slučajevima i smrtonosne posledice, a koje će uticati na sve nas, posebno na našu decu i unuke,'' prenosi agencija AP.

Bašele je pozvala vlade koje učestvuju na samitu od 31. oktobra do 13. novembra, kako bi ispunili obećanja o finansijskoj pomoći za pomoć najugroženijim siromašnim zemljama, da smanje svoje emisije gasova staklene bašte i da se izbore sa uticajima globalnog zagrevanja.

Kako je istakla, to je pitanje opstanka.

"Bez zdrave planete za život, neće biti ljudskih prava, a ako nastavimo našim sadašnjim putem, možda neće biti ni ljudi", istakla je Bašele.

Klimatske promene
Izvor: Shutterstock

Njene reči je ponovio američki izaslanik za klimatska pitanja Džon Keri, koji je upozorio na uticaje koje će globalno zagrevanje imati na prirodu i ljude.

Ipak, diplomata je pokušao da unese optimističnu notu uoči samita, koji okuplja desetine hiljada zvaničnika, naučnika i klimatskih aktivista, navodi AP.

"U Glazgov odlazim kao optimista", rekao je on u govoru na Londonskoj školi ekonomije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Posle nas - potop
Poplave, klimatske promene

Klimatske promene

16.08.2021. 11:23

Posle nas - potop

I zaista čini se da samit o klimi, koji će ove jeseni biti održan u Glazgovu, predstavlja poslednju nadu da se po pitanju klimatskih promena uradi nešto značajnije. Za tako nešto biće neophodno da razum dopre do politike koja odlučujuće deluje na budućnost planete.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve