Život
20.12.2022. 04:05
Beta

Naučno istraživanje

Ovo su razlozi smrti Aralskog mora

1
Izvor: Shutterstock

Posle pet godina zajedničkog naučnog istraživanja, kineski i uzbekistanski naučnici otkrili su ključne faktore koji stoje iza smanjenja Aralskog mora u poslednjih 20 godina, uključujući zagrevanje atmosfere i nedostatak tehnologije za uštedu vode na poljoprivrednim zemljištima.

Aralsko more, koje se nalazi između Kazahstana i Uzbekistana, nekada je bilo četvrto po veličini unutrašnje vodno telo na svetu. Ono se vidljivo smanjuje od 1960. godine - površina mu se smanjila sa 67.000 kvadratnih kilometara koliko je bila 1960. na samo 6.000 kvadratnih kilometara 2020.

Kako prenosi Sinhua, većina nalaza smatra da je proširenje poljoprivrednog zemljišta glavni uzrok smanjenja Aralskog mora.

"Ali od 2000. godine, poljoprivredno zemljište u slivu Aralskog mora prestalo je da se širi", rekao je Čen Si, direktor Istraživačkog centra za ekologiju i životnu sredinu Centralne Azije pri Kineskoj akademiji nauka.

Najnovija istraživanja su pokazala da su rastuće temperature, nedostatak tehnologije za uštedu vode na poljoprivrednim zemljištima, širenje močvara u srednjem i donjem toku i velika količina vode u uzvodnim hidroelektranama ubrzali isušivanje Aralskog mora u poslednje dve decenije, rekao je Čen.

Na obalama presušenog mora stvara se slana prašina, što predstavlja ozbiljnu pretnju za lokalno ekološko okruženje i zdravlje ljudi.

Naučnici iz Kine i Uzbekistana predstavili su mapu puta za ekološku obnovu isušenih jezerskih područja. Podelili su Aralsko more na različite delove, koji će biti tretirani prilagođenim merama.

Čen je rekao da je tehnologija za uštedu vode jedan od važnih načina za rešavanje ekoloških poteškoća u zemljama Centralne Azije.

"Šezdeset odsto vodnih resursa Uzbekistana koristi se za sadnju pamuka. Efikasne tehnologije za uštedu vode mogu uštedeti osam do 10 milijardi kubnih metara vode za Uzbekistan svake godine, koja se može koristiti za industrijski razvoj i obnovu Aralskog mora", dodao je.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Požari su samo u ovoj godini opustošili više od 8.000 kvadratnih kilometara
šuma, šumski požar, požar

Šumski požari

13.11.2022. 09:05

Požari su samo u ovoj godini opustošili više od 8.000 kvadratnih kilometara

Prošlogodišnja sezona šumskih požara u Evropskoj uniji bila je druga najgora kada je reč o opožarenoj površini otkako je počelo vođenje evidencije 2006. godine, pokazuje novi izveštaj Zajedničkog istraživačkog centra Evropske komisije (JRC).
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve