Život
10.10.2022. 10:07
Beta

Klimatske promene

Ekstremne suše su danas 20 puta izvesnije

1
Izvor: Beta / AP / Darko Vojinovic

Proteklo leto u Evropi bilo je najtoplije u istoriji merenja i ekstremne suše sada su 20 puta izvesnije, upozorava međunarodni istraživački tim koji je proučavao sadržaj vode u površinskom sloju zemljišta.

Suše koje se obično dešavaju jednom u 400 godina, zbog globalnog zagrevanja sada se očekuju jednom u 20 godina, upozorava tim, prenosi RTS.

Slično rekordno toplo vreme beleži se i u Severnoj Americi i Kini.

Istraživanje je fokusirano na vlažnost tla. Proučavali su sadržaj vode u površinskom sloju zemljišta, na dubini do sedam centimetara, kao i u zoni korena, na dubini do metar, odakle biljke crpe najviše vlažnosti.

Zbog temperature koja je viša 1,2 stepena nego u predindustrijskoj eri, verovatnije je najmanje pet puta da će površinski sloj zemlje biti pogođen sušnim uslovima, a čak 20 puta verovatnije da se to desi i u zoni korena.

Jaka suša, nestašica vode i požari su samo neke od posledica.

Kako temperatura ne bi nastavila nezadrživo da raste, a učestalost ekstremnih suša postala još veća, neophodno je ambicioznije smanjivati emisiju gasova staklene bašte i fosilna goriva postepeno zamenjivati obnovljivim.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U Kini padaju veštačke kiše
kiša

Budućnost je stigla

07.09.2022. 18:25

U Kini padaju veštačke kiše

Kina je od avgusta počela da koristi tehnologiju veštačke kiše kako bi pomogla različitim regionima u borbi protiv suše, saopštila je Kineska meteorološka uprava.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
28.11.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve