Život
01.04.2016. 14:39
ekspres

Bosanci imaju najbolju liniju, najdeblji Kinezi i Amerikanci

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U svetu je trenutno više gojaznih nego neuhranjenih, a novo istraživanje je pokazalo da je broj gojaznih i dalje u porastu, kao i da je potrebno preduzeti hitne korake da bi se izbegla "epidemija ozbiljnih razmera", pokazala je studija koju su sproveli naučnici sa Imperial College u Londonu.

Istraživanje, kojom je bilo obuhvaćeno gotovo 198 zemalja i koja se oslonila na podatke iz 1600 studija, pokazala je da je 1975. u svetu bilo 105 miliona gojaznih, a 2014.godine je bilo 641 milion gojaznih.

- U poslednjih 40 godina pretvorili smo se u svet u kojemu je više debelih nego nego neuhranjenih ljudi - rekao je jedan od autora studije, profesor Majid Ezati koji upozorava da je globalna gojaznost dostigla kriznu tačku.

 Istraživanje predviđa da će do 2025. godine 18 odsto muškaraca i 21 odsto žena biti predebelo, a ako se aktuelni trend nastavi narednih deset godina neće moći da se zaustavi porast broja onih sa prekomernom težinom.
- Globalni cilj Svetske zdravstvene organizacije (SZO) je da se između 2010. i 2025. zaustavi trend gojenja, ali kako stvari stoje, taj cilj nećemo moći da postignemo - kaže Ezati.

Poznato je da gojaznost povećava rizik od dijabetesa, srčanih bolesti i povišenog krvnog pritiska.

Rezultati pokazuju da gotovo petina gojaznih u svetu živi u zemljama s visokim standardom, poput Australije, Kanade, Irske, Novog Zelanda, Velike Britanije, a da je debelih najviše u Kini i SAD-u.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Do 2025. najviše bucki u Evropi biće u Velikoj Britaniji (38 odsto), u Irskoj (37 odsto) i na Malti (34 odsto).

Najviši prosečan indeks telesne mase na svetu imaju stanovnici Polinezije i Mikronezije, a najniži stanovnici Istočnog Timora, Etiopije i Eritreje. Prema istraživanju, najbolju liniju imaju žene u Švajcarskoj i muškarci u Bosni i Hercegovini. U Indiji i Bangladešu je neuhranjeno više od petine muškaraca i četvrtina ženskog stanovništva.

- Nema jednostavnog rešenja, moramo uzeti u obzir brojne faktore koji dovode do gojaznosti. Svi mi - vlada, industrijski sektor, lokalne vlasti i celokupna javnost imaju važnu ulogu u zaustavljanju širenja gojaznosti - smatra britanski stručnjak za Džejmi Blekšo.

 

(Jutarnji.hr)

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
17°C
02.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve