Život
01.10.2023. 07:05
R.E.

"Vulkan 20-20"

Britanci prave laser koji je svetliji od Sunca

laser
Izvor: Shutterstock

Britanski savet za nauku i tehnologiju (STFC) dobio je 85 miliona funti za nadogradnju svog "Vulkan" laserskog sistema, kako bi ga pretvorio u najmoćniji laser na svetu.

Za šest godina u Velikoj Britaniji će se pojaviti ono što bi trebalo da bude najmoćniji laser na svetu. Prema njegovim programerima, to će biti "milion, milijarda, milijardi puta svetlije" od najsjajnije dnevne svetlosti u pustinji Sahara.

Da bi realizovao ovaj ambiciozni poduhvat, centralni laserski centar (CLF) saveta za naučno-tehničku opremu (STFC) započeće izgradnju lasera u svojoj bazi u Južnom Okfordširu.

Vodeći i najmoćniji CLF laser do sada je takozvani "Vulkan", koji je pomogao u tome da se značajno doprinese istraživanju fizike plazme.

Ali, usred sve veće potražnje za upotrebom i sve veće konkurencije u sektoru, "vreme je da Vulcan sprovede još jednu veliku nadogradnju kako bi bio spreman da služi novoj generaciji naučnika, osiguravajući da Velika Britanija zadrži svoju vodeću ulogu u ovoj oblasti", rekao je profesor Džon Kolijer, direktor CLF - a, piše "TNW".

Novi laser, nazvan "VulKan 20-20", biće 100 puta svetliji od svog prethodnika. Njegov glavni laserski snop generisaće izlaznu energiju od 20 petavata (PV). Uređaj će takođe imati osam visokoenergetskih zraka sa izlaznom snagom od 20 kilodžula (KJ).

Ministarstvo za istraživanje i inovacije Velike Britanije finansira projekat u iznosu od 85 miliona funti.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve