Život
16.01.2023. 17:30
Beta

Priključite se akciji

Brojiš ptice i dobiješ nagradu!

ptice, jato ptica
Izvor: Shutterstock

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozvalo je građane da se prijave za nagradnu akciju u zimskom prebrojavanju ptica koje žive u čovekovoj neposrednoj blizini "Ptice moje hranilice".

Kako je saopšteno, potrebno je da od 27. do 29. januara građani prebroje i prepoznaju ptice na balkonu, u bašti ili obližnjem parku, a zatim da rezultate brojanja proslede Društvu za zaštitu i proučavanje ptica.

Kooridnatorka akcije Nataša Jančić rekla je da je to društvo ove godine izmenilo koncept takmičenja jer je zima blaga i na hranilicama ima manje ptica nego ranije.

"Pre svega želimo da motivišemo ljude da malo uspore, osvrnu se i otkriju prirodu koja nas okružuje, a za koju ni ne slutimo koliko je bogata i zanimljiva. Nije važno koliko ptica prepoznate i izbrojite, svaka ptica se računa i svako ima jednake šanse da osvoji nagradu", rekla je ona.

Da bi građani učestvovali u nagradnoj akciji potrebno je da žive na teritoriji Srbije i poželjno je, ali ne i obavezno, da imaju hranilicu za ptice.

"Kada odaberete lokaciju, posmatrajte ptice samo sat vremena u periodu od 27. do 29. januara i pošaljite nam rezultate: koliko ste jedinki koje vrste ptica videli. Svi učesnici će imati priliku da osvoje nagradu, bez obzira na broj viđenih vrsta", naveli su iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Javno nagradno izvlačenje dobitnika biće 8. februara, u 12 sati, na društvenim mrežama Društva za zaštitu i proučavanje ptica, a nagrada je drvena baštenska hranilica za ptice i džak suncokreta.

Svi koji žele da učestvuju u takmičenju potrebno je da se putem formulara prijave najkasnije do 25. januara, a nakon prijave građani će dobiti detaljne instrukcije za učešće i PDF vodič sa savetima kako da naprave ili održavaju hranilicu i kako da prepoznaju ptice u svom okruženju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Priveden zbog krivolova strogo zaštićene ptice grabljivice (FOTO)
1

Šabac

12.01.2023. 16:40

Priveden zbog krivolova strogo zaštićene ptice grabljivice (FOTO)

Zbog lova nezakonitom zamkom i povređivanja mišara, strogo zaštićene ptice grabljivice iz porodice jastrebova, pritvoren je M. N. (54) iz Šapca, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
24.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve