Život
03.10.2022. 14:05
R.E./ RTS

Stanje ptica u svetu

U opasnosti 50 odsto vrsta ptica

ptice, jato ptica
Izvor: Shutterstock

Nedavno objavljen Izveštaj "Stanje ptica u svetu 2022." pokazuje da je svaka osma vrsta u velikom riziku od nestanka. Kako bi se ukazalo na značaj očuvanja ptica, već tri decenije u 35 zemalja organizuje se Evropski vikend posmatranja ptica početkom oktobra, u vreme kada milioni selica napuštaju Evropu.

Na prostoru Srbije gnezdi se čak dve trećine ptica koje naseljavaju Evropu. Ljubitelji ptica posmatrali su ih na 27 lokacija, u rezervatima i parkovima prirode poput Zasavice, Velikog blata, Carske bare.

U Srbiji su 123 vrste ptica na Crvenoj listi kao kritično ugrožene.

U Carskoj bari je 259 različitih vrsta ptica u šumama, na livadama i močvarama.

"U Vojvodini i pesticidi utiču na ptice i trovanje. Rešavanje glodara jako dobar primer rešavanja glodara, a da ne bude otrov - jeste postavljanje drvenih stubova u obliku slova T gde će ptice grabljivice, sove vetruške, mišari stajati i razgledati svoj plen, i zatim ga hvatati", objašnjava Jasna Jovanov iz "Rezervata prirode" u Zrenjaninu, za "RTS".
 

U svetu opada populacija gotovo 50 odsto svih vrsta ptica.

"Ptice su nam izuzetno važni indikatori sredine u kojoj živimo. Ne možemo ptice posmatrati samo kao resurs koji treba iskoristiti. One su potpuno nezamenljiv deo prirode i prirodne ravnoteže koja nam je potrebna. Tamo gde pticama nije dobro, nije dobro ni ljudima", kaže ornitolog Milan Ružić, iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, za "RTS".

A da ptice mogu da se spasu pokazuje primer beloglavog supa, čija je kolonija u kanjonu Uvca, uz malo više truda narasla na 500 jedinki.

Ornitolozi danonoćno prate orlove krstaše kojih je danas 10, a pre šest godina bilo je poznato samo jedno gnezdo orla koji krasi grb Srbije.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Jedan labud, dva labuda, tri, četiri... ne zabrojavaj me! (FOTO)
labudovi

Popis labudova

20.07.2022. 17:46

Jedan labud, dva labuda, tri, četiri... ne zabrojavaj me! (FOTO)

Svake godine u ovo vreme, vrši se popis labudova koji pripadaju kraljici. Ta provera traje pet dana, a osim brojčanog stanja proverava se i zdravstveno stanje ovih ptica. Običaj datira još iz dvanaestog veka. Pogledajte kako to izgleda:
Foto
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
23.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve