Život
12.10.2021. 10:00
Tanjug

SZO

Buster doza Sinofarma i Sinovaka - tri meseca nakon revakcine

vakcine
Izvor: EPA / FEHIM DEMIR

Eksperti Svetske zdravstvene organizacije (SZO) preporučili su da osobe koje su primile dve doze Sinofarma i Sinovaka, a imaju 60 godina i više, treba da prime treću dozu u periodu od jednog do tri meseca nakon što su revakcinisani.

Panel eksperata se pozvao na studiju iz Latinske Amerike.

Podaci sakupljeni o vakcinama Sinofarm i Sinovak "jasno pokazuju da među starijima ove vakcine daju manju zaštitu nakon dve doze", rekao je Joakim Hombah, sekretar nezavisnog panela eksperata koji je održao petodnevni sastanak iza zatvorenih vrata, preneo je Rojters.

On je dodao da treća doza daje jak imuni odgovor, "tako da se očekuje mnogo bolja zaštita".

SZO je dodala da imunokompromitovanim osobama treba dati buster dozu ostalih priznatih antikovid vakcina, jer su u povećanom riziku od zaražavanja korona virusom, iako su revakcinisani.

Strateška savetodavna grupa za imunizaciju sačinjena od eksperata navela je da bi dodatna doza trebalo da bude ponuđena zdravstveno osetljivim osobama kao "deo proširene prvobitne serije vakcinacije, jer je manja verovatnoća da će ove osobe adekvatno odgovoriti na vakcinaciju nakon dve doze", kao i i da su u "velikom riziku od teškog razvoja bolesti", preneo je Rojters.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Čile odobrio Sinovak vakcinu za decu iznad šest godina
Vakcine

"Sjajna vest"

07.09.2021. 09:05

Čile odobrio Sinovak vakcinu za decu iznad šest godina

Čileansko zdravstveno regulatorno telo odobrilo je kinesku Sinovak vakcinu za decu stariju od šest godina, omogućavajući time da se više ljudi uključi u kampanju brze vakcinacije u zemlji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
23.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve