Život
11.10.2021. 07:05
R.E.

Loše navike

Da li je i vas jutros probudio vaš telefon?

sat, buđenje, jutro
Izvor: Shutterstock

Gotovo svi se bude na isti način: uz glasan zvuk koji emituje njihov mobilni telefon, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Americi. Čak 83 odsto vlasnika mobilnih uređaja koristi ga i kao budilnik. I u ovome nema ništa revolucionarno, ali ima u drugom istraživanju koje je pokazalo da ta navika nije dobra za naš san.

Naime, većina korisnika telefona pre nego što ih podesi za jutarnje buđenje, usput “malo” i “prelista” društvene mreže, najnovije vesti… i na taj način se izlažu plavom svetlu koje emituju telefoni, a koje u velikoj meri usporava lučenje melatonina, hormona koji reguliše naš ciklus spavanja i buđenja.

“Listanje” telefona pre spavanja takođe stimuliše naš um i time otežava uspavljivanje. Čak i kada telefon odložimo na noćni ormarić, mi i dalje možemo čuti različite zvuke za obaveštenja koja nam stižu, vibracije i slično.

Telefon je mnogima poslednja stvar koju proveravaju pre odlaska u krevet i prva stvar koju uzmu u ruke kada se probude.

Šta je rešenje?

Menjanje navika. Za početak, kupite budilnik. On može biti i kras u spavaćoj sobi, ne samo predmet koji će vam pomoći da opet kao nekada imate miran san. Budilnici mogu biti digitalni, mogu se prikačiti na internet i probuditi vas omiljenom radio stanicom, na primer.

Posebno su popularni oni koji imaju dva različita zvuka: prvi da vas nežno probudi iz sna, a drugi da vas svojim iritantnim tonom bukvlano izvuče iz kreveta.

“Pametni” budilnici se koriste tako što vreme podesite jednom za celu radnu nedelju unapred, i više ne morate da brinete.

Dakle, izbor budilnika je veliki, na vama je samo da odlučite koji vam najviše odgovara, osim ako ne želite da probate neke još starije metode buđenja – da vam neko štapom udara o prozore i vrata, kako su to radili u Engleskoj u doba industrijske ere, posebno plaćene osobe koje su isle od kuće do kuće i “budile”. Mada, nas će možda baš isto tako uskoro buditi neki roboti…

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Jutro jeee": Nada Topčagić iznenadila Zlatana!
Zlatan Ibrahimović

Zlatan ibrahimmović

04.10.2021. 09:57

"Jutro jeee": Nada Topčagić iznenadila Zlatana!

Zlatan Ibrahimović proslavio je rođendan u Milanu, a specijalna gošća bila je Nada Topčagić.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
31°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve