DA LI JE KASNO? ESA planira da 2025. počne sa čišćenjem otpada u svemiru

DA LI JE KASNO? ESA planira da 2025. počne sa čišćenjem otpada u svemiru

foto: Shutterstock


Evropska svemirska agencija (ESA) lansiraće 2025. godine u Zemljinu orbitu prvi robotski sakupljač svemirskog otpada.

Iako će misija ClearSpace-1, koja će koštati 120 miliona evra, prikupiti samo jedan komad smeća, ESA se ipak nada da će ona utabati put globalnoj akciji čišćenja naše orbite, piše The Guardian, a prenosi Index. hr.

Jan Worner, direktor ESA-e, pozvao je na uspostavljanje novih pravila pri slanju budućih satelita koja će primorati one koji ih lansiraju da preuzmu odgovornost za njihovo uklanjanje iz orbite nakon prestanka funkcionisanja.

U orbiti ima na hiljade tona smeća

“Zamislite koliko bi bilo opasno ploviti otvorenim morem ako bi na njemu plutali svi dosad napravljeni brodovi koji više ne funkcionišu”, rekao je Worner.

“Tako sada izgleda u našoj orbiti i mi ne možemo da dopustimo da to tako i ostane”, dodao je.

Shutterstock

Shutterstock

U poslednjih 60 godina, u orbiti Zemlje nakupilo se na hiljade tona smeća uključujući delove starih raketa, oko 3.500 nefunkcionalnih satelita i oko 750.000 manjih fragmenata.

Fragmenti obično orbitiraju brzinom od 20.000 km/h.

Ukloniće samo jedan komad otpada?

ESA je dogovorila sredstva za ovu misiju tokom sastanka Space19+ koji se održao u Sevilji u Španiji, krajem novembra.

Povezane vesti – “OVO SU DRAMATIČNE PROMENE”: NASA otkrila iznenađujuće detalje o Suncu

ClearSpace-1 pokušaće da iz naše orbite ukloniti komad otpada pod imenom Vespa koji je 2013. u orbiti ostavila ESA-ina letelica Vega. Otpad Vespa teži nekih 100 kilograma, veličine je malog satelita, a ESA ga je odabrala jer ima jednostavan oblik i čvrstu konstrukciju, što bi trebalo olakšati njegovo hvatanje.

Sonda ClearSpace trebala bi uhvatiti Vespu pomoću svoje četiri robotske ruke i s njom zajedno zaroniti u našu atmosferu a potom izgoreti na putu prema dole.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar