Život
05.12.2019. 15:47
R. E. / Index. hr

"OVO SU DRAMATIČNE PROMENE": NASA otkrila iznenađujuće detalje o Suncu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Obilje podataka koji su rezultat bliskog susreta NASA-ine sonde sa Suncem daje naučnicima jedinstven uvid u Sunčev vetar i uopšteno u vreme u svemiru dok letelica prolazi kroz najudaljenije delove atmosfere naše zvezde.

Naučnici su opisali prva objavljena otkrića solarne sonde Parker, letelice lansirane 2018. na put bliže Suncu od bilo kod drugog predmeta stvorenog ljudskom rukom, prenosi Index. hr.

Otkrića koja nude nove detalje o tome kako Sunce utiče na vreme u svemiru menjaju saznanja astronoma o razornom sunčevom vetru koji može ometati satelite i elektroniku na Zemlji.

"Svakako smo se nadali da ćemo približavanjem Suncu uočiti nove fenomene i nove procese - i svakako jesmo", kaže Nicola Fox iz dela za heliofiziku američke svemirske agencije.

Povezane vesti - IMA LI ŽIVOTA NA MARSU? Bivši naučnik NASA tvrdi da ga je pronašao

Neočekivana otkrića

"Nove informacije koje smo dobili uglavnom su potvrdile ono što smo očekivali, ali neke su bile potpuno neočekivane."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Zemlja je oko 149,6 miliona kilometara udaljena od Sunca. Sonda se približila Suncu na oko 24 miliona kilometara kako bi prikupila podatke korištene u studijama objavljenima u časopisu Nature.

"Čak i s tim prvim podacima bili smo šokirani koliko je korona drugačije posmatrana izbliza", kaže Justin Kasper,  istraživač sa Univerziteta Mičigen.

Sonda bi se trebala približiti Suncu na oko šest miliona kilometara od površine zvezde, sedam puta bliže od bilo koje druge letelice.

Dramatične promene teorija

Sonda je preživela ekstremnu toplotu dok je letela kroz najudaljeniji deo Sunčeve atmosfere, korone, u kojoj nastaje solarni vetar koji čine vrele nabijene čestice pune energije koje struje od Sunca i ispunjavaju Sunčev sistem.

Povezane vesti - U OVOM VEKU: Temperatura će se uvećati za 3,4 do 3,9 stepena

Oscilacije u brzini tih nabijenih čestica koje izlaze iz Sunčeve korone, prema ranijim pretpostavkama, ličile su na valovito rasipanje poput ponašanja strune na gitari povučene u sredini. Jedno od velikih iznenađenja sa sonde, prema jednom od naučnika, otkriće je iznenadnih skokova u brzini Sunčevog vetra koji su bili toliko razorni da su se magnetska polja preokretala.

"Otkrili smo te diskretne moćne valove koji su prelazili preko letelice poput divljih okeanskih valova", kaže Justin Kasper, glavni istraživač čiji je tim na Univerzitetu Mičigen izradio instrument na sondi Parker za merenje solarnih vetrova.

"Oni prenose velike količine energije."

"To će dramatično promeniti naše teorije o tome kako se korona i solarni vetar zagrevaju", kaže Kasper.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
1°C
08.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve