Život
26.08.2023. 02:05
Beta

Budućnost je stigla

Da li treba da počnemo da se plašimo robota

1
Izvor: EPA / MARK R. CRISTINO

Držanje, naginjanje i okretanje bokala sa mlekom radi pravljenja espreso kafe više nije jedinstvena veština bariste, budući da se humanoidni robot nedavno mogao videti kako to radi u Pekingu, piše kineska agencija Sinhua.

Na Svetskoj konferenciji robota 2023, koja je održana prethodnih dana u Pekingu, razni humanoidni roboti zadivili su posetioce veštinama u plesu, košarci, pravljenju kafe i drugim sposobnostima, najavljujući da će u bliskoj budućnosti biti povećan broj inteligentnih robota koji rade zajedno sa ljudima.

Od početka godine, razvoj osnovnih modela veštačke inteligencije obezbedio je tehničku podršku za primenu humanoidnih robota u industriji. Sve više i više programera robota koristi osnovne modele veštačke inteligencije za inteligentnu kontrolu robota.

Ven Huanju, inženjer algoritama u kompaniji Ubtek robotiks (UBTECH Robotics Corp) rekao je da su humanoidni roboti sa osnovnim modelima veštačke inteligencije "poboljšali svoje sposobnosti autonomnog donošenja odluka u stvarnim poljima primene".

Za razliku od robota koji primaju jednostavna uputstva od ljudi, humanoidni roboti u određenoj meri već poseduju sposobnost semantičkog razumevanja, kazao je Ven.

Kada je čuo glasovnu komandu "Žedan sam", robot Juju, sa izgledom pande, prikazan na Svetskoj konferenciji robota, odgovorio je posle svega nekoliko sekundi. Otišao je prema frižideru, otvorio ga, izvadio piće, i zatim zatvorio vrata drugom rukom, kao što bi to uradio čovek.

Humanoidni uslužni robot nazvan Klaud Džindžer, koji ima više od 30 inteligentnih fleksibilnih zglobova, privukao je veliku pažnju na štandu kojim upravlja kompanija Data robotiks. Klaud Džindžer je povezan sa platformom u klaudu i dži-pi-ti robotom i sposoban je za komunikaciju i multimodalnu interakciju. Može da preuzme različite uloge, među kojima je i uloga plesača, i da izvodi složenu kinesku koreografiju.

Ovi humanoidni roboti ne pokazuju samo svoje sposobnosti na izložbama, već su stavljeni i u praktičnu upotrebu u školama, halama i na drugim lokacijama. Mnogi humanoidni roboti su obavljali manuelne poslove na konferencijama i izložbama, u hotelima, u obrazovanju i u oblasti nege starih.

Uz kontinuirano širenje oblasti i obima primene, oni će u budućnosti ući i u fabrike i poljoprivredna gazdinstva, čak i u svako domaćinstvo.

Zamenik kineskog ministra industrije i informacionih tehnologija Su Sijaolan rekao je da su snažan razvojni zamah kineske robotske industrije i kontinuirani prodori u ključnim tehnologijama postavili čvrstu osnovu za industrijski razvoj humanoidnih robota.

Prema procenama industrije, obim globalnog tržišta humanoidnih robota dostići će 1.900 milijardi juana (oko 263,9 milijardi američkih dolara) do 2030. godine, pri čemu će udeo kineskog tržišta u tom iznosu iznositi 376,2 milijarde juana.

Iako su mnogi humanoidni roboti koji su predstavljeni na izložbi još u fazi prototipa, potpredsednik kompanije Data robotiks Čen Juan veruje da humanoidni roboti mogu još bolje da koriste ljudske alate i da pružaju inteligentnije usluge.

"Budući da relevantna preduzeća nastavljaju da ulažu velike napore da optimizuju strukturni dizajn osnovnih komponenti robota i da smanje potrošnju energije robota, roboti će imati beskonačan potencijal da se ponašaju kao ljudska bića u budućnosti", rekao je Čen.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Robot iz Niša prava vredica - kosi, ore, kopa, sadi, bere...
1

Uskoro u prodaji

09.08.2023. 00:00

Robot iz Niša prava vredica - kosi, ore, kopa, sadi, bere...

Robot "Agar" čiju su izradu stručnjaci firme "Koming" i profesori Mašinskog fakulteta u Nišu počeli pre godinu i po dana, predstavljen je na Gradskom polju gde je demonstrirao košenje trave.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
36°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve