Život
17.12.2021. 20:05
R. E.

Živeo u Lepenskom viru

Dobro se drži, a rođen je pre 10.000 godina (FOTO)

Praistorijski čovek
Izvor: Shutterstock

Zahvaljujući revolucionarnom projektu srpskih naučnika i inovatora, možemo da vidimo kako je izgledao praistorijski čovek iz Lepenskog vira! Verno prikazano digitalno lice je animirano i “oživljeno” uz pomoć vrhunske Metahuman tehnologije, razvijene u Srbiji.

Projekat je predstavljen na Paviljonu Srbije na Svetskoj izložbi Expo 2020 Dubai, gde su posetioci mogli čak i da uspostave interakciju sa digitalnom verzijom našeg pretka, koji je živeo pre 10.000 godina na obalama Dunava.

Lobanja ovog čoveka se čuva u Laboratoriji za bioarheologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a antropološke analize skeleta su pokazale da je ovaj čovek živeo oko 55 godina, da je bio visok 178 cm i težak oko 70 kilograma i da se hranio prvenstveno ribom.

Istraživač Lepenskog Vira, profesor Dragoslav Srejović, po načinu na koji je individua sahranjena (u sedećem položaju) smatrao je da se možda radi o šamanu, tj. o osobi koja je imala specifičnu ulogu u zajednici.

Za forenzičku rekonstrukciju lica na osnovu kostiju lobanje bio je zadužen Oscar Nilson, stručnjak iz Švedske. Jugoslav Pendić, sa Instituta Biosens u Novom Sadu bio je zadužen za 3D skeniranje lobanje i izradu štampane verzije lobanje na kojoj je vršena rekonstrukcija, kao i za izradu 3D modela rekonstruisanog lica, dok je Milica Tomić iz Beograda bila je zadužena za pokretanje biokinetičkog modela u Unreal Engin-u.

Naučnica Sofija Stefanović, inače kreativna ambasadorka nacionalne platforme “Srbija stvara” uz čiju podršku je i realizovan projekat, objašnjava ovo izuzetno dostignuće:

"Koristimo novu tehnologiju pod nazivom 'Digitalni drevni ljudi' koja kombinuje niz različitih metoda za izradu naučno zasnovane osteobiografije drevnih ljudi. Metode obuhvataju najsavremenije protokole za proučavanje kostiju, a te podatke koristili smo da podržimo fizičku rekonstrukciju lica na osnovu kostiju lobanje. Zatim ide transport rekonstruisanog lica do digitalnog biokinetičkog modela koji simulira njegovu gestikulaciju lica"
 

O značaju ove globalne inovacije za Srbiju, Ana Ilić, viša savetnica Predsednice Vlade za kreativne industrije i turizam, koja predvodi tim platforme “Srbija stvara”  i zamenica generalne komesarke za Expo 2020 Dubai je izjavila da je "izuzetno ponosna na činjenicu što je ova inovacija iz Srbije, čak i pre premijernog prikazivanja, izazvala toliku pažnju stručne ali i široke javnosti, domaćih ali i brojnih stranih medija, kao i lokalnih medija u UAE".

"Ovaj neverovatan spoj nauke i gejming industrije, koja će imati uticaja i odjeka u brojnim drugim industrijama poput filmske produkcije, ali i u obrazovanju, muzeologiji itd - upravo je ono za šta se zalaže nacionalna platforma 'Srbija stvara' koja je zdušno podržala realizaciju ovog projekta - a to je multidisciplinarnost, saradnja, inovacije, kreativnost, talenat i znanje", dodala je Ana Ilić.
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve