Život
26.01.2022. 03:05
R.E.

Počeci televizije

Da li znate: Gledamo TV već skoro 100 godina (ANKETA)

Tv serija, film, televizija
Izvor: Shutterstock

Džon Logi Berd, škotski inženjer, je pre 96 godina - 26. januara 1926, na tavanu u Londonu okupio čak 50 naučnika kojima je pokazao svoj novi izum – televizor. Od tada, ova tehnologija se razvijala velikom brzinom i ubrzo postala kraljica medijskog sveta.

Nakon toga, 1927 godine, Berd je uspeo da prenese televizijski signal između Londona i Glazgova preko telefonskih linija. Tada je osnovana Berdova kompanija za razvoj televizora (Baird Television Development Company - BTDC).

Godinu dana kasnije izveo je prvi uspešan transatlantski televizijski prenos između Londona i Njujorka, i prvi prenos na brod koji se nalazio na sred Atlantskog okeana. On je takođe napravio i prvu demonstraciju televizije u boji.

BBC je koristio njegovu tehnologiju od 1929. do 1937. Tada su se na televiziji gledali prenosi važnih događanja, obraćanja političara i zvaničnika. Berdovu mehaničku tehnologiju zamenila je elektronska inovacija u televiziji koju je predstavila kompanija Marconi-EMI.

Televizija je zauvek promenila život ljudi i njihov pogled na svet. Imala je elemente za prenos informacija koje dotadašnje tehnologije nisu imale - pokretnu sliku i zvuk. Ma koliko se  štampa i radio trudili da idu u korak sa njom, televizija se iz godine u godinu svojim razvojem udaljavala od tih medija.

U drugoj polovini dvadesetog veka televizija postaje apsolutno dominantan medij, a sve što je vredelo pažnje moralo je biti na TV-u. Rokenrol ne bi bio ono što jeste da nije bilo televizije, s obzirom na to da su muzičari mnoge fanove prikupili svojim TV nastupima.

Savremeno doba donelo je oponenta televiziji - internet, ali i dalje postoji nešto posebno u užitku gledanja TV prenosa.

Da li se slažete? 

Anketa

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kakav uspeh: "Nečista krv" prvi film na srpskom jeziku na Netflixu
Nečista krv

Bravo!

10.01.2022. 10:34

Kakav uspeh: "Nečista krv" prvi film na srpskom jeziku na Netflixu

"Nečista krv - Greh predaka" (Bad Blood) prvi je film na srpskom jeziku kog je otkupila platforma Netfliks, gde će biti dostupan od 17. januara u naredne dve godine za područje centralne i istočne Evrope i Turske, saopštili su producenti.
Close
Vremenska prognoza
shower rain
10°C
27.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve