Život
21.04.2022. 07:05
R.E

Australija

Da li znate ko je prvi tražio radno vreme od 8 sati

alat, zidari
Izvor: Shutterstock

Na današnji dan pre 166 godina, zidari u Melburnu su nakon osam sati rada spustili alatke i u znak protesta napustili radno mesto. Ovo je bio prvi uspešan protest radničkog sindikata, a od tada su životi radnika promenjeni zauvek i radno vreme skraćeno sa 12 na 8 sati.

S obzirom na to da je radna snaga u Australiji primarno poticala od osuđenika koji su dovođeni iz Britanije, nije se puno obraćalo pažnje na njihova prava. Deo njihove kazne je bio da grade sve što je potrebno za novu koloniju, a slobodno vreme su dobijali jedino nedeljom, mada su i tada bili primorani da idu u crkvu.

Doseljenici koji nisu imali kriminalni dosije su u to doba na zatvorenike gledali kao na besplatnu radnu snagu. Kada bi pokretali poslove, pravili su dogovore sa vlastima da dobiju određen broj osuđenika kao radnike.

Uslovi za rad su bili očajni, a hrana je deljena jednom nedeljno, pa su trovanja usled neadekvatnih uslova za njeno čuvanje bila česta.

Prvi radnički sindikati su se pojavili tridesetih godina 19. veka širom Australije, mada su bili oštro osuđivani od strane vlasti. Svaki pokušaj štrajka ili protesta bio je gušen, a radnici su nastavljali da rade u lošim uslovima.

Kampanja za osmočasovno radno vreme počela je 1853, kao ideja sindikata zidara i kamenorezaca u Melburnu. Oni su vodili kampanju za skraćivanje radnog dana na osnovu nekoliko argumenata, prvi od kojih je bio da je australijska klima previše oštra da bi se duže radilo.

Drugi argument bio je da je radnicima potrebno slobodno vreme da se dodatno obrazuju o socijalnim i moralnim pitanjima. Treći argument je bio da se skraćivanjem radnog dana dobija dragoceno slobodno vreme, a ono doprinosi tome da radnici postanu bolji muževi, očevi i građani.

Osmočasovno radno vreme je odobreno zidarima, a potom i drugim radicima u oblasti fizičkih poslova, međutim uslovi u kojima su radile žene i deca ostali su loši do početka 20. veka.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Novi Beograd - KAKO JE SVE POČELO (FOTO)
Novi Beograd

Vremeplov

10.04.2024. 22:00

Novi Beograd - KAKO JE SVE POČELO (FOTO)

Još u periodu između dva svetska rata, rađale su se ideje i stvarali urbanistički planovi o naselju na levoj obali Save, između Zemuna i Beograda, a izgradnja Novog Beograda je zvanično počela 11. aprila 1948. godine.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
12.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve