Život
26.07.2022. 17:10
R.E./Klima 101

Možda ste ih videli

Da li znate šta predstavljaju klimatske štrafte?

Klimatske promene
Izvor: Shutterstock

Da li ste možda uočili specifične plave i crvene štrafte različitih nijansi na kravati nekog meteorologa? Možda ste na nekoj od društvenih mreža zapazili fotografiju na kojoj aktivistkinja nosi haljinu sa ovim istim štraftama, a ispod koje piše #ShowYourStripes?

U pitanju su takozvane klimatske ili zagrevajuće štrafte (climate or warming stripes), koje je osmislio profesor Ed Hokins, sa Univerziteta u Redingu. One su vizuelni prikaz promene srednjih godišnjih globalnih temperatura od 1850. do 2020, dizajnirane sa ciljem da jasno i jednostavno ilustruju povećanje srednje globalne temperature kroz godine, ali i da podstaknu razgovor i rešavanje klimatske krize.

Najdužeg dana u godini, na letnju dugodnevnicu 21. juna ove godine, društvene mreže i svetske medije obeležila je #ShowYourStripes kampanja, kojoj su se pridružili meteorolozi, naučnici, aktivisti i poznate ličnosti. Ideja je da na sajtu showyourstripes.info pronađete klimatske štrafte za svoju zemlju, grad ili regiju i fotografiju crvenih i plavih štrafti podelite sa svojim prijateljima, šireći svest o globalnom zagrevanju i podstičući konverzaciju o klimatskim promenama.

Plava za hladnije godine od proseka, crvena za visoke temperature

Ed Hokins, vodeći autor Šestog izveštaja Međuvladinog panela o klimatskim promena (IPCC) Ujedinjenih nacija, osmislio je klimatske štrafte zato što je želeo da približi ozbiljnost globalnog zagrevanja celom svetu, bez upotrebe komplikovanih grafika i teško razumljivih proračuna. Ipak, iako se te silne brojke i podaci ne vide na Hokinsovom vizuelnom prikazu menjanja srednje globalne temperature kroz godine, on je upotrebio milijarde individualnih podataka, sakupljanih na milione puta u toku vremena, od strane stotina različitih naučnika, piše Klima 101

Godine 2018. Hokins je sve ove podatke pretočio u klimatske štrafte, koje svojim izgledom podsećaju na slikarstvo bojenog polja, apstraktni ekspresionizam koji uklanja sve smetnje i koristi samo boju da prenese značenje. Jedno od velikih imena ovog slikarskog pravca jeste Barnet Njuman, koji je o svojoj umetnosti rekao:

"Stvaram slike čija se stvarnost sama po sebi razume", što je i princip kojim se poslužio sam Hokins, stvorivši slikoviti prikaz globalnog zagrevanja koji prevazilazi i sam jezik.

Gledano sa leve na desnu stranu, svaka štrafta predstavlja godišnju promenu srednje temperature, tako da plava boja predstavlja godine koje su bile hladnije od proseka, dok nijanse crvene označavaju godine toplije od proseka. Ono što se jasno izdvaja na prikazu klimatskih štrafti za promene u srednjoj globalnoj temperaturi jeste trend zagrevanja poslednjih decenija uzrokovan antropogenom aktivnošću.

Pokažite i vi svoje štrafte

Do 2019, postojale su samo klimatske štrafte koje su se odnosile na promene u srednjoj globalnoj temperaturi, ali tada Ed Hokins sa svojim timom objavljuje već pomenuti sajt showyourstripes.infogde je moguće pronaći klimatske štrafte za većinu zemalja, uglavnom za periode od ranog početka dvadesetog veka do danas.

Nakon samo nedelju dana od pojavljivanja sajta skinuto je oko milion različitih fotografija klimatskih štrafti, a ubrzo su se pojavili u medijima i na društvenim mrežama slučajevi gde su ljudi nosili štrafte svojih zemalja na šalovima, džemperima, neki su čak u štrafte ofarbali i svog Teslu, dok je u jednom nemačkom gradu ceo tramvaj bio obojen u klimatske štrafte.

Ova kampanja nastavila se i ove godine, a između ostalih, podržali su je Svetska meteorološka organizacija (WMO) i Međuvladin panel o klimatskim promenama Ujedinjenih nacija (IPCC), sa nadom da će klimatske štrafte doprineti nastajanju momentuma, neophodnog za preduzimanje konkretnih akcija u borbi sa klimatskim promenama, uoči dvadeset šeste konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP26), zakazane za decembar ove godine, u Glazgovu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Na haju za klimatske promene: 1,5 milijardi dolara za ugalj
Ugalj

Prekršena obećanja

15.02.2022. 12:05

Na haju za klimatske promene: 1,5 milijardi dolara za ugalj

Stotine finansijskih institucija plasiralo je 1,5 milijardi dolara u industriju uglja u vidu zajmova i garancija od januara 2019. do novembra 2021. godine, iako su mnoge dale obećanja da će voditi politiku za ostvarenje neto nulte emisije štetnih gasova, pokazuje istraživanje grupe od 28 nevladinih organizacija.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
02.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve