Biznis
05.04.2022. 07:10
R. E.

Mraz u Kaliforniji

Kako klimatske promene dižu cenu hrane

Klimatske promene
Izvor: Shutterstock

Klimatske promene koje su pogodile severnu hemisferu učinile su kraj zime veoma opasnim po sve vrste poljoprivrednih useva. Američki stručnjaci upozoravaju da rani prolećni mrazevi u velikoj meri pogađaju zasade voća i povrća u njihovoj zemlji.

Iz kompanija "Dynamic food and beverage“ i "General mills“ smatraju da promenljivi obrasci vremenskih prilika ugrožavaju useve što će se na kraju sasvim sigurno reflektovati na konačnu cenu hrane i osnovnih životnih namirnica.

Nacionalna administracija za okeane i atmosferu objavila je mapu područja u SAD koja su pogođena temperaturom ispod 0 stepeni Celzijusa. Ova državna naučna i regulatorna agencija bavi se meteorološkim prilikama i stanjem mora i vazduha i beleži promene u ovim eko-sistemima na dnevnom nivou.

Obrazac koji su oni otkrili pokazuje da u prethodnih 30 godina postoji jasna tendencija da kraj zime i početak proleća u većem delu SAD ima više dana u kojima je prisutna temperatura ispod 0 stepeni. S druge strane, takođe je vidljivo da se u generalnom smislu atmosfera zagreva.

Šta to u praksi znači? Pre 30 godina nije bilo zamislivo da se u pojedinim delovima Floride, Teksasa i Kalifornije može pojaviti mraz. Danas se to dešava.

Ono što posebno zabrinjava jeste postojanje obrasca po kome poslednjem mrazu u godini uvek prethodi nekoliko dana sa izrazito visokim temperaturama. Ove temperature pogoduju vegetaciji i rastu biljnog, ali i životinjskog sveta, pre svega insekata značajnih za funkcionisanje biljnog sveta.

Predviđanja američkih stručnjaka govore da će u ovoj godini rod voća i povrća u SAD u biti manji za 10–15 odsto u odnosu na prethodne godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
02.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve