Život
08.04.2022. 17:39
R.E.

Međunarodni dan Roma

Da li znate zašto je baš točak na zastavi Roma?

romi
Izvor: Shutterstock

Međunarodni dan Roma obeležava se 8. aprila u čast održavanja prvog većeg susreta romskih predstavnika u Čelsfildu kraj Londona, od 7. do 12. aprila 1971. godine.

Na tom je kongresu je odlučeno da romska himna bude pesma "Đelem, đelem" (Išao sam, išao), kao i da zastava bude plavo-zelena dvobojnica s crvenim točkom u sredini - simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije.

Međunarodni dan Roma se obeležava i u Srbiji, a tim povodom je Regionalni savet za saradnju (RCC) je saopštio da je tim projekta "Integracija Roma" organizovao aktivnosti u znak proslave, počevši od premijere videa o talentovanoj Romkinji Miroslavi Živanović, koja je nakon više do 20 godina rada kao kozmetičarka pokrenula sopstvenu proizvodnju prirodnih proizvoda za negu kože i tela pod nazivom Krasula.

"Tokom godina sam imala priliku da pažljivo slušam potrebe mojih klijentkinja. Kada je počela pandemija, odlučila sam da počnem proizvodnju sopstvenih prirodnih, ručno radjenih proizvoda za kožu i telo. Proizvodi su se dopali mojim prijateljima i rodbini, pa sam odlučila da ih počnem prodavati. Svi moji proizvodi su registrovani i provereni u laboratorijama", rekla je Živanović, a saopštio RCC.

Na skupu "Kultura kao inspiracija", koji je organizovan sa Evropskim romskim institutom za umetnost i kulturu Srbije (ERIAC Srbija) i građanskim pokretom Opre Roma Srbija u galeriji ERIAC-a u Beogradu, govorilo se o ulozi umetnosti i kulture u romskom pokretu, o načinu na koji su umetnici prisutni i vidljivi u romskom pokretu, kao i o tome kako talenat i kreativnost mogu biti inspiracija za napredak i promene.

Takođe povodom Dana Roma, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je saopštilo da je broj romske dece koja su obuhvaćena sistemom obrazovanja i vaspitanja u Srbiji povećan, kao i broj romskih učenika koji upisuju i završavaju srednju školu. 

Saopšteno je, takođe, i da je smanjeno odustajanje romske dece od obrazovanja i da pripremni predškolski program pohađa 80 odsto dece romske nacionalnosti, a da njih 85,4 odsto upisuje osnovnu školu.

"Za poslednjih pet školskih godina ukupno je dodeljeno više od 6.000 stipendija romskim učenicima, od čega je 65 odsto devojčica. Angažovano je i 200 mentora i 250 pedagoških asistenata kao mera podrške obrazovanju Roma", piše u saopštenju.

Navodi se da je za pedagoške asistente obezbeđena IT oprema, a da će obuka za njihov rad, koja je pripremljena u saradnji sa Zavodom za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, biti organizovana od ponedeljka, 11. aprila.

"Sa Zavodom je kreirano Uputstvo za sprečavanje ranog napuštanja obrazovanja sa preporukama i predlozima mera za prevenciju osipanja. Akreditovana su četiri programa i sprovedene obuke za jačanje kapaciteta preko 2.000 zaposlenih u obrazovanju za prevenciju osipanja, aktivnosti na uključivanju i učešću sve dece i učenika kroz obrazovanje", piše u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve