Život
29.05.2020. 21:00
R. E.

Dan kada se istorija Srbije dvaput promenila

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Na današnji dan ubijen je u atentatu na Košutnjaku jedan od srpskih knezova, čiji se spomenik nalazi na Trgu republike. Na Kneza Mihaila Obrenovića, izvršen je atentat 1868. godine, a samo 35 godina kasnije ubijen je i prestolonaslednik Aleksandar.

Mihailo Obrenović bio je knez Srbije dva puta. Prvi put je zbačen sa vlasti, a drugi put ubijen.

Mlađi sin kneza Miloša i kneginje Ljubice, rođen u Kragujevcu, u Šarenom konaku, 1823. godine. Bio je knez Srbije od 1839. do 1842. godine, kada napušta Srbiju zbog sukoba sa ustavobraniteljima, koji na vlast dovode Karađorđevog sina Aleksandra.

Nakon ovog događaja Mihailo se pridružuje svom ocu u emigraciji. Godine 1849. iz vanbračne veze dobio je sina Velimira, dok iz braka sa Julijom Hunjadi nije imao dece. Boraveći uglavnom u Beču, pomagao je Vuka Karadžića, Đuru Daničića i Branka Radičevića. U Srbiju se vratio nakon Svetoandrejske skupštine krajem 1858. godine.

Povezane vesti - Knez Mihailo i Knjeginja Ljubica: Ljubav koja se vremenom ugasila

Za njegovo ubistvo su odgovorni braća Radovanovići, koji su želeli da se osvete zbog robije njihovog brata Ljubomira. Kosta i Pavle Radovanović pratili su kočije kneza Mihaila te nedelje, 29. maja oko 17 sati. Mihailo je u kočijama bio sa svojom strinom, njenom ćerkom i ađutantom.

U parku na Košutnjaku su se pojavili Pavle i Kosta u svečanim crnim odelima, cilindrima na glavama i uperenim pištoljima u pravcu kneževe kočije. Prvi je zapucao Kosta, a onda mu se pridružio i brat.

Knez Mihailo ubijen je sa tri hica, a stradala je i njegova strina, koja je svojim telom pokušala da ga zaštiti. Radovanovići su počeli da beže niz Košutnjak prema Topčideru, gde ih je spazila vojna patrola i uhapsila. Kosta Radovanović na suđenju je priznao da su poslednje kneževe reči bile: "Dakle, istina je", a presuda nakon saslušanja bila je - smrt. Zaverenici su streljani u ponoć na Karaburmi, a za učešće u zaveri optužen je i bivši knez Aleksandar Karađorđević.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
01.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve