Scena
10.03.2020. 19:17
R. E.

KNEZ MIHAILO I KNEGINJA JULIJA: Velika ljubav koja se vremenom ugasila

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Кnez Mihailo Obrenović upoznao je Juliju, ćerku grofa Hunjadija na bečkom dvoru. Julija je, iako ne mnogo lepa, sa svojim dvorskim manirima i šarmom rešila da zadivi mladog kneza. Mihailo, romantičnog duha, zaljubio se u Juliju i ubrzo je veridba sklopljena. Mihailo je inače bio tananog duha, o kojem govori i pesma koju je napisao, a komponovao Кornelije Stanković "Što se bore misli moje".

Prve godine braka, knez je opisivao kao vrlo lepe i nežne. Mihailo i Julija su radili na izgradnji Prve varoške bolnice, savremene bolnice, koja će Srbiji pomoći da izađe iz turskih čakšira. Zgrada je bila vrlo skupa za izgradnju, ali i opremanje. Pored vrlo savremene ventilacije, bolnica je imala i najnoviju tehnologiju-tekuću vodu, koju čak nije imao ni dvor. Ledarnica je za ono vreme bila čudo. Led se dosta primenjivao kao medikament (preporučivano je kupanje u ledu). Novac koji je bio potreban, sporo se prikupljao, pa je kneginja Julija odlučila da pomogne organizovanjem dobrotvorne aukcije za sve slojeve društva.

Pročitajte još: Da li ste znali kome je kumovao Karađorđe?

Vremenom, odnos Mihaila i Julije počinje da se menja. Julija nije mogla da ima decu i želela je da se vrati u Beč i živi životom slobodne dame, u visokom društvu. Кada je bolnica bila izgrađena, njih dvoje bili su već tri godine razvedeni, ali su formalno ostali u braku. Na svečanom otvaranju, pažnju je privuklo odsustvo kneginje.

Po dvorskim pričama koje su kružile, upravitelj dvora Anastas Jovanović, pronašao je ljubavna pisma koja je kneginja slala ljubavniku u Beč. Posle dvoumljenja, Anastas je odlučio da ih jednog dana ostavi na kneževom stolu...

Za ovu priču saznajemo tek 1993. godine, kada je dobro čuvani paket sa dnevnicima Anastasa Jovanovića otvoren i predat istoričarima i istraživačima srpske istorije na uvid.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
08.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve