KNEZ MIHAILO I KNEGINJA JULIJA: Velika ljubav koja se vremenom ugasila

KNEZ MIHAILO I KNEGINJA JULIJA: Velika ljubav koja se vremenom ugasila

Foto Oksana Skendzic


Кnez Mihailo Obrenović upoznao je Juliju, ćerku grofa Hunjadija na bečkom dvoru. Julija je, iako ne mnogo lepa, sa svojim dvorskim manirima i šarmom rešila da zadivi mladog kneza. Mihailo, romantičnog duha, zaljubio se u Juliju i ubrzo je veridba sklopljena. Mihailo je inače bio tananog duha, o kojem govori i pesma koju je napisao, a komponovao Кornelije Stanković “Što se bore misli moje”.

Prve godine braka, knez je opisivao kao vrlo lepe i nežne. Mihailo i Julija su radili na izgradnji Prve varoške bolnice, savremene bolnice, koja će Srbiji pomoći da izađe iz turskih čakšira. Zgrada je bila vrlo skupa za izgradnju, ali i opremanje. Pored vrlo savremene ventilacije, bolnica je imala i najnoviju tehnologiju-tekuću vodu, koju čak nije imao ni dvor. Ledarnica je za ono vreme bila čudo. Led se dosta primenjivao kao medikament (preporučivano je kupanje u ledu). Novac koji je bio potreban, sporo se prikupljao, pa je kneginja Julija odlučila da pomogne organizovanjem dobrotvorne aukcije za sve slojeve društva.

Pročitajte još: Da li ste znali kome je kumovao Karađorđe?

Vremenom, odnos Mihaila i Julije počinje da se menja. Julija nije mogla da ima decu i želela je da se vrati u Beč i živi životom slobodne dame, u visokom društvu. Кada je bolnica bila izgrađena, njih dvoje bili su već tri godine razvedeni, ali su formalno ostali u braku. Na svečanom otvaranju, pažnju je privuklo odsustvo kneginje.

Po dvorskim pričama koje su kružile, upravitelj dvora Anastas Jovanović, pronašao je ljubavna pisma koja je kneginja slala ljubavniku u Beč. Posle dvoumljenja, Anastas je odlučio da ih jednog dana ostavi na kneževom stolu…

Za ovu priču saznajemo tek 1993. godine, kada je dobro čuvani paket sa dnevnicima Anastasa Jovanovića otvoren i predat istoričarima i istraživačima srpske istorije na uvid.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar