Život
22.04.2023. 10:15
Beta

Dan planete Zemlje

Zbog ilegalne seče šuma, godišnje "ubijemo" teritoriju veličine Portugala

Drvo, drveće, šuma
Izvor: Shutterstock

Svetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) saopštila je na Dan planete Zemlje da se godišnje u svetu, zbog ilegalne seče šuma gubi teritorija veličine Portugala, što kao direktnu posledicu ima "još pogubnije klimatske promene i veći procenat gubitka bioraznolikosti".

Ogranak WWF za Adria region (zemlje bivše Jugoslavije i Albanija) navodi u saopštenju povodom Dana planete Zemlje, da šume "polako odumiru", uprkos brojnim dogovorima i sporazumima koji su postignuti na globalnom nivou, a odnose se na zaustavljanje globalnog zagrevanja na 1,5 stepen i proglašavanje 30 odsto teritorije planete za zaštićeno područje.

Izvršna direktorka WWF Adrije Nataša Kalauz navela je da Dan planete Zemlje predstavlja priliku da se obrati pažnja na šume i borbu za zdravu planetu, ali da se ne smeju zaboraviti i drugi resursi poput vode i vazduha, koji se uzimaju zdravo za gotovo.

"Korišćenje obnovljivih izvora energije umesto dosadašnje prakse da se oslanjamo isključivo na fosilna goriva, u ogromnoj meri može da pomogne očuvanju prirodnih resursa, jer ako nema njih nema ni ukupnog živog sveta, a na kraju ni nas", kazala je Kalauz.

Ta organizacija je u saopštenju apelovala na sve donosioce odluka, korporacije i građane da zbog ubrzanih klimatskih promena i gubitka biodiverziteta prestanu sa neograničenom upotrebom i zloupotrebom prirodnih resursa koji su na ivici da budu sasvim iscrpljeni i preusmere se na održive izvore energije.

"Možda mislimo da je borba za očuvanje prirode i životne sredine malo niže na skali naših prioriteta, ali trebalo bi da budemo svesni da nestanak prirode i živog sveta koji je čini, direktno povezan sa poremećajima u svetskoj privredi kao i pretnjom po opstanak svih nas", dodaje se u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vetar nosi budućnost svetskih šuma
Šume

Klimatske promene

14.05.2021. 17:35

Vetar nosi budućnost svetskih šuma

Nova istraživanja pokazuju da strujanja svetskih vetrova mogu imati nepovoljan uticaj na klimatsku adaptibilnost šuma u budućnosti.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
21.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve