Život
06.08.2022. 17:15
Klima 101

Novi rezultati

Svet je od 1960. izgubio ogromnu površinu šume

Šuma
Izvor: Shutterstock

U poslednjih šest decenija globalna površina pod šumom smanjila se za 81,7 miliona hektara što je preko devet puta više u odnosu na površinu Srbije. Ovo su rezultati nove studije Instituta za šumarstvo i šumarske proizvode iz Japana koja je objavljena u naučnom časopisu Environmental Research Letters.

Zbog nestanka šuma u kombinaciji sa povećanjem populacije od preko 4 milijarde, na svaku osobu na svetu prosečno dolazi tek 0,5 hektara šumske površine, dok je šezdeset godina ranije to iznosilo 1,4 hektara. Ovo je pad površina šume po glavi stanovnika od preko 60%.

Tim naučnika koristio je svetsku bazu podataka kako bi uvideo promene u šumama od 1960. do 2019. Ukupni bruto gubitak u šumama od 437,3 miliona hektara u posmatranom periodu premašuje sadnju i nicanje novih šuma koji su se odigrali na 355,6 miliona hektara. Ovaj trend se održava na živote najmanje 1,6 milijarde ljudi širom sveta koji su pre svega nastanjeni u zemljama u razvoju koje koriste šume u različite svrhe, prenosi Klima 101

Gubici se pre svega beleže u siromašnijim državama u tropima, dok se proširenje šumskih kapaciteta pretežno dešava u zemljama sa višim primanjima van tropskog podneblja. Istraživači stoga naglašavaju kako bi trebalo da se, zarad smanjenja nestajanja šuma, osnaži podrška pogođenim teritorijama, ali i da se umanji uvoz šumarskih proizvoda iz tropa u bogatije države.

Autori istraživanja upozorili su i da kontinuirani gubitak i uništavanje šuma narušava ekosisteme, smanjujući njihovu sposobnost da se šire, obezbeđuju ključne ekosistemske usluge i učestvuju u održanju biodiverziteta. Drveće igra, između ostalog, bitnu ulogu u regulaciji klime i ublažavanju negativnih efekata prirodnih katastrofa.

Posmatranje šuma je ključni deo globalnih ekoloških i socijalnih inicijativa kao što su Ciljevi održivog razvoja, Pariski sporazum i Globalni okvir za biodiverzitet posle 2020. Kako bi se ostvarile zamisli ovih dokumenata, neophodno je da se preobrati, ili barem zaravni, krivulja neto gubitka šuma. To se može postići očuvanjem preostalih šuma i obnavljanjem urušenih šumskih pejzaža, zaključuje se, prenosi Klima 101. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
-2°C
04.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve