Život
26.05.2021. 07:05
R.E.

Džinovska vidra

Divlji predator ipak nije izumrla vrsta (VIDEO)

vidra
Izvor: EPA / PAP / Grzegorz Michalowski

Džinovska rečna vidra, životinja koja se smatra izumrlom vrstom zbog gubitka staništa i lova, pojavila se prošle nedelje u Argentini.

Divlji predator, poslednji put viđen osamdesetih godina, primećen je u reci Bermeho, nacionalnom parku "Neprobojni", na severoistoku argentinske provincije Chako, piše Gardijan.

"Bilo je to veliko iznenađenje", izjavio je direktor zaštite Fondacije Rivajlding Argentina, Sebastian di Martino, koji je vidru uspeo da slika telefonom dok je vozio kajak.

Ova spektakularna životinja može biti dugačka 1,8 metara, dok odrasle jedinke teže preko 30 kilograma, a njihova uloga je ključna u uravnoteženju prirode.

Vidre su deo projekta obnove ekosistema za vraćanje predatora i drugih vrsta u njihova rodna staništa, a važnost ponovnog pojavljivanja džinovske vidre je u tome što se vrste koje su nestale mogu vratiti i nastaviti život u divljim rezervatima, ako su zaštićene.

"Divovska rečna vidra je vrhunski predator koji vrši regulatorni uticaj na vodeni ekosistem", rekao je Di Martino.

Nacionalni park" Neprobojni", prostire se na 128 hiljada hektara autohtonih šuma i vodenih tokova, koji štite izuzetan biodiverzitet u netaknutom delu šume Gran Chako, jednom od najugroženijih ekosistema na svetu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Životinje i korona: Da li su u opasnosti i naši kućni ljubimci
Shutterstock

Pitali smo veterinara

03.05.2021. 08:00

Životinje i korona: Da li su u opasnosti i naši kućni ljubimci

Da li i kako životinje mogu da dobiju koronu, koji su prvi simptomi, kako izgleda lečenje i da li one prenose COVID 19 nama ili mi njima – pitali smo stručnjaka.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
17.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve