Život
24.11.2021. 09:53
Tanjug

SZO upozorava

Do marta porast smrtnosti od kovida u Evropi

Koronavirus
Izvor: EPA / CHRISTIAN BRUNA

Do marta 2022. godine bi u Evropi i nekim delovima Azije od Covid-19 moglo da umre još 700.000 ljudi, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Broj umrlih već je premašio brojku od 1,5 miliona u 53 zemlje koje SZO naziva evropskim regionom.

Evropa se suočava sa porastom broja novih kovid slučajeva, što je navelo Austriju da ponovo uvede karantin, a druge države da razmotre nove mere.

Brojne zemlje - uključujući Francusku, Nemačku i Grčku - uskoro bi mogle da uvedu intenzivniju kampanju za vakcinaciju, iako se u nekoliko država žestoko protestuje protiv novih mera, a u Holandiji je tokom prethpodnih nekoliko dana bilo i uličnih nereda zbog ponovnog uvođenja delimičnog lokdauna, prenosi BBC.

Istovremeno, SZO upozorava na "visok ili ekstremni pritisak" kojem će do marta 2022. godine biti izložena odeljenja intenzivne nege u 49 zemalja i poručuje da je Covid-19 glavni uzrok smrti u Evropi.

"Na osnovu trenutnih trendova se mosže predvideti da će kumulativni broj prijavljenih smrtnih slučajeva premašiti brojku od 2,2 miliona do proleća sledeće godine", saopšteno je juče iz SZO.
 

Broj potvrđenih smrtnih slučajeva povezanih sa korona virusom nedavno se udvostručio na skoro 4.200 dnevno, a samo je u Rusiji dnevni broj smrtnih slučajeva nedavno premašio 1.200, ističe se u saopštenju SZO i podseća da su veliki broj nevakcinisanih i prevalencija delta varijante u nekim zemljama bili ključni faktori za porast broja novozaraženih i brže širenje virusa u Evropi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

SZO: Moguće je da ćemo modifikovati vakcine svake godine
Korona, istraživanje, naučnik, vakcina

Zbog novih sojeva

10.11.2021. 15:25

SZO: Moguće je da ćemo modifikovati vakcine svake godine

Pojava novih opasnih sojeva kovida-19 može da dovede do toga da bude neophodna modifikacija vakcina protiv tog virusa na godišnjem nivou, kao što je to slučaj sa vakcinom protiv gripa, izjavila je glavni naučnik u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji Somija Svaminatan.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
3°C
02.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve