DO SADA NIJE ZARAŽENO MNOGO LJUDI: Naučnici otkrili novu vrstu HIV-a

DO SADA NIJE ZARAŽENO MNOGO LJUDI: Naučnici otkrili novu vrstu HIV-a


Naučnici kompanije Abot prvi su put od uspostavljanja smernica za klasifikaciju podtipova 2000. godine otkrili novu vrstu virusa HIV-a.

Svrstali su ga u “grupu M HIV-1 podtip L” i objavili da pripada istoj porodici virusnih podtipova koji izazivaju globalnu pandemiju HIV-a. HIV ima nekoliko različitih podtipova ili sojeva, poput svih ostalih virusa, a poseduje i sposobnost mutiranja tokom vremena, prenosi Hina.

“Ovo bi mogao biti pravi izazov za dijagnostičke testove”, rekla je virosološkinja Meri Rodžers, koautorika istraživanja iz Abotovih laboratorija koji obavljaju testiranja više od 60 odsto svetskih zaliha krvi.

Dr. Enthoni Fauci, direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, napominje da su aktuelni tretmani koji se primenjuju u lečenju HIV-a učinkoviti i protiv ovog soja jednako kao i protiv ostalih dosad poznatih. Dodaje da nema razloga za paniku jer zasad “novootkrivenim sojem nije zaraženo puno ljudi”.

foto: shutterstock

foto: shutterstock

Povezane vesti – Pandemija ante portas

Da bi se moglo pouzdano tvrditi da je reč o novoj podvrsti virusa, moraju se nezavisno otkriti tri slučaja. Prva dva otkrivena 1983. i 1990. u Demokratskoj Republici Kongu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar