Život
14.12.2019. 11:15
R. E. / Index. hr

DREVNA AFRIČKA CIVILIZACIJA: Otkriveno izgubljeno aksumsko carstvo

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Arheolozi su otkrili drevni izgubljeni grad u Etiopiji koji je bio naseljen tokom 1.400 godina. Grad je bio deo moćne civilizacije pod imenom Aksumsko Carstvo koja je vekovima dominirao istočnom Afrikom i trgovao s drugim velikim silama poput Rimskog Carstva.

Kraljevstvo Aksum ili Aksumsko Carstvo bila je važna država u severoistočnoj Africi koja je svoj uspon i rast otpočela od 4. veku pre nove ere. Njeno drevno sedište bio je grad Aksum koji se nalazio u severnoj Etiopiji. Bilo je jedno od vodećih sila toga doba, uz Rim, Perziju i Kinu, piše New Scientist, a prenosi Index. hr.

"Radi se o jednoj od najvažnijih drevnih civilizacija, a mnogi za nju nisu ni čuli“, rekao je arheolog Majkl Harower sa Univerziteta Johns Hopkins.

Počeli su kopati pored brda u blizini sela

Za sada nije poznato kako se točno razvijala ova moćna civilizacija. Njoj je prethodilo takozvano pred-aksumsko društvo, čije ime nije poznato. Ta ranija civilizacija se možda temeljila na Yehi u severnoj Etiopiji koja ima najstarije pismo i arhitekturu u subsaharskoj Africi. Zbog toga su Harrower i kolege istraživali okolno područje.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA/HELMUT ZIEGERT PRINT ONLY IN CONNECTION WITH CURRENT COVERAGE

Nakon savetovanja s lokalnim stanovništvom, arheolozi su počeli kopati pored brda u blizini sela i uskoro pronašli niz kamenih zidova koji su bili delovi zgrada, odnosno naišli su na ostatke drevnog grada.

"Etiopija je sjajno mesto za arheologe. Većina lokaliteta u Grčkoj i Rimu već je istražena tako da se na tom području retko otkrivaju veći drevni gradovi", rekao je  Harrower.

Privezak sa hrušćanskim krstom

Istraživači su grad nazvali Beta Samati, a ustanovljeno je da je bio naseljen od 771. godine pre nove ere . do 645. godine nove ere. To znači da je postojao još u razdoblju koje je prethodilo Aksumskom Carstvu.

Povezane vesti - Vekovi na jednom novčiću

Harrower zbog toga smatra da pred-aksumska naselja nisu bila napuštena u vreme nastanka Aksuma i da možda između njih nije došlo do političkih sukoba; kao što su pre pretpostavljali arheolozi.

Stanovnici Aksuma su na početku verovali u više bogova. Međutim, tokom četvrtog veka kralj Ezana je Aksum preobratio u hrišćanstvo. Arheolozi su na području grada Beta Samatija pronašli kameni privezak s hrišćanskim krstom, prsten od bakrene legure prekrivene zlatnim listovima, amfore koje su se verovatno koristili za skladištenje vina i druge predmete.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
4°C
26.11.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve