DROGA KAO LEK: Heroin za kašalj, ekstazi u svrhe psihoterapije…

DROGA KAO LEK: Heroin za kašalj, ekstazi u svrhe psihoterapije…

Shutterstock


Reč “droga” potiče od francuske reči “drogue” što znači lekarija, neprerađen lek, farbarska roba, to jest u širem značenju “sirovi ili napola preparirani proizvodi, životinjskog ili mineralnog porekla, koji služe za lekove, kozmetičke ili tehničke potrebe”. Ova definicija nema skoro nikakve veze sa onim što danas podrazumevamo pod rečju droga, u smislu psihoaktivnih supstanci. Međutim, ovi pojmovi preplitali su se više puta kroz istoriju. Lekovi su postajali droga, a droge su korišćene za kozmetičke i estetske tretmane.

Sada zvuči neverovatno, ali početkom 20. veka cigarete su reklamirane kao efikasan tretman protiv raka. Malo pre toga, krajem 19. veka heroin se prodavao kao lek za kašalj, prehladu i bol. U to vreme roditelji su svojoj deci, prilikom vađenja zuba, davali “izvesni umirujući sirup gospođe Vinslou”. Sve bi bilo u redu da glavni sastojci ovog napitka nisu alkohol i morfijum. Sličan medikamentski put prešao je i ekstazi, koji se tokom sedamdesetih godina koristio u svrhe psihoterapije.

Takvih primer je mnogo. Godine 1863. italijanski hemičar Angelo Mariani osmislio je lekoviti tonik koji sadrži crveno vino pomešano sa listovima koke. Izum Marianija, doneo mu je veliku popularnost. Nije nikakvo čudo što je taj tonik postao hit, jer kao što je bio poznato od te biljke se pravi kokain. U promotivnim preporukama, tvrdili su da je to piće odobrilo čak 8.000 lekara. Posebno je bio namenjen “preopterećenim muškarcima, delikatnim ženama i bolesnoj deci”.

Shutterstock

Shutterstock

Ciljna grupa široko postavljena. Baš zato u njemu su uživali, ni manje ni više, Tomas Edison, kraljica Viktorija, car Rusije, papa Sveti Pije X i papa Lav XIII, koji su se čak pojavili u oglasu za tonik i dodelili mu zlatnu medalju. Vin Mariani prodao je recept i u Sjedinjenim Državama, gde je inspirisao izvesnog Džona S. Pebertona da napravi nešto slično. To se već više od 100 godina zove koka-kola.

Povezane vesti – UBICE U PUSTOM SRPSKOM SELU: Rumuni, ćup sa zlatom, Jehovini svedoci?

Nemački firer bio je hipohondar. Između ostalih tretmana i lekova koje je preventivno koristio, doktor mu je preporučio i jednu invazivnu metodu. Redovno mu je u zadnjicu ubrizgavan koktel vitamina, čije molekule je povezivao metamfetamin. Ova supstanca je osnova danas široko korišćene droge kristal meta, koja se smatra opasnijom od heroina. Jedan savremenik svedočio je da je to Hitleru pomagalo da uvek bude “svež, fizički aktivan i odmah spreman za dan…”.

Takođe, ova psihoaktivna supstanca, omogućavala mu je, navodno, da bude veseo, pričljiv i da može da ostane budan tokom čitave noći. Nije poznato kako je reagovao na nedostatak ovog vitaminskog koktela. Jedan od najbližih firerovih saradnika Albert Špir smatrao je da je firerova zavisnost od psihoaktivnih supstanci jedan od razloga za njegovu rigidnu taktiku u kasnijoj fazi Drugog svetskog rata, kada se dešavalo da zabrani trupama da se povuku, čak i u najtežim okolnostima.

Shutterstock

Shutterstock

Psihoaktivnim supstancama nije odoleo ni američki predsednik Džon F. Kenedi, kome je lekar prepisao da prima injekcije kortiko steroida i amfetamina, od koga se pravi droga, popularno nazvana “spid”. U to vreme, to je bila sasvim legalna terapija.

U savremenom svetu botoks i kolagen se koriste za podmlađivanje lica. Za istu namenu u 19. veku upotrebljavane su injekcije parafina. Parafin je, takođe, ubrizgavan i u ženske grudi, u početku raazvoja estetske hirurgije. Smatralo se da će ova supstanca povećati dojke. Ipak, taj metod nije dugo zaživeo, i to sa razlogom. Parafin izazviva pojavu jakih bolova u grudima.

Povezane vesti – MRAČNA SADISTIČKA IKONA AMERIKE: Iza šarma skrivao iskonsko zlo

Arsenik je možda poznati otrov, ali je vekovima bio korišćen kao lek. U tradicionalnoj kineskoj medicini, arsenik je poznat kao Pi Šuang. Arsenik je bio ključni sastojak u mnogim lekovima za malariju i sifilis i to od kraja 18. veka pa do pedesetih godina prošlog veka. Korišćen je za lečenje artritisa i dijabetesa. Viktorijanske žene su ga, čak, koristile za kozmetičke preparate.

Za grlobolju pseći izmet

U jedno vreme protiv bola u grlu, kao kućni lek, koristio se sušeni pseći izmet. Početkom 20. veka Džon Brinkli postao je jedan od najbogatijih doktora u Americi, uprkos tome što nije imao medicinske kvalifikacije. On je tvrdio da može izlečiti impotenciju, neplodnost i druge seksualne probleme hirurškim implantiranjem testisa koza u muški skrotum. Operacija nije imala naučne zasluge i bila je izuzetno opasna. Mnogi pacijenti su umirali.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar