Život
13.05.2022. 09:58
Beta

Jugoslav Nikolić

Dugoročna prognoza za celo leto

termometar, vrućine
Izvor: Shutterstock

Kako se sada može videti po prognozama čeka nas sušno i toplo leto.

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ) Jugoslav Nikolić rekao je za Telegraf.rs da će temperature biti iznad višegodišnjeg proseka u junu, julu i agustu, a prognozira se da će količina padavina u tim mesecima biti ispod prosečnih vrednosti u celoj Srbiji. 

"Očekuje se srednja junska temperatura vazduha za 2 stepena iznad višegodišnjeg proseka, koja bi se kretala u intervalu od 20 do 23 u nižim predelima, a u brdsko-planinskim predelima od 12 do 17. Prognozira se da će srednja maksimalna temperatura vazduha za jun biti od 24 do 26 u nižim predelima, a u planinskim predelima od 14 do 20", Nikolić. 
 

Srednja maksimalna temperatura u julu trebalo bi da bude još viša:

"Srednja julska temperatura vazduha, ako se ostvari prognoza, bila bi iznad višegodišnjeg proseka za oko 3 stepena. Kretala bi se u intervalu od 23 do 26 u nižim predelima, a u brdsko-planinskim predelima od 15 do 19. Prognozira se da će srednja maksimalna temperatura vazduha za jul biti od 30 do 32 u nižim predelima, a u planinskim predelima od 20 do 24.", navodi on za Telegraf.

 

U tim okvirima kretaće se temperatura i u avgustu.

"Srednja avgustovska temperatura vazduha imaće vrednosti od 23 do 25 stepeni u nižim predelima, a u brdsko-planinskim predelima od 16 do 20, odnosno bila bi iznad višegodišnjeg proseka. Prognozira se da će srednja maksimalna temperatura vazduha za avgust biti od 31 do 33 u nižim predelima, a u planinskim predelima od 20 do 26 stepeni", kaže profesor Nikolić i dodaje da se prognozira da će količina padavina, za jun, jul i avgust, biti ispod prosečnih vrednosti u celoj Srbiji. 

Sunčano vreme
Izvor: Shutterstock

Do kraja maja kišovito

Nikolić se osvrnuo i na vreme do kraja maja. Kako ističe vreme će biti promenljivo nestabilno i toplije, sa čestom pojavom kiše, ili lokalnih pljuskova sa grmljavinom. 

"U periodu od 14. do 19. maja prognozira se promenljivo, nestabilno i toplije vreme za ovo doba godine, uz razvoj grmljavinskih oblaka u drugoj polovini dana, uz mestimičnu pojavu kiše, ili kratkotrajnih pljuskova. Posle toga, do 22. maja, u većem delu Srbije očekuje se prosečno toplo i uglavnom suvo vreme, sa dužim sunčanim intervalima, dok je u Istočnoj Srbiji i u planinskim predelima, u popodnevnim i večernjim satima, moguć razvoj oblačnosti, uz ređu pojavu pljuskova praćenih grmljavinom. Oko 14. i 17. maja postojaće uslovi za razvoj vremenskih nepogoda praćenih gradom, olujnim vetrom i nešto intenzivnijim padavinama", isitiče Nikolić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
03.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve