Život
14.08.2019. 14:38
R.E.

ELEKTRIČNI TROTINETI SU OPASNA IGRAČKA: Evropa ih se rešava, Srbija još čeka zakon

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Skloni smo preuzimanju i kopiranju trendova koji nam dolaze sa "zapada" i kad god se nešto novo pojavi, prvo se primi kod nas. Kao što je pre nekoliko godina bio slučaj sa AIR max patikama, kada ulicom nije moglo da se prođe, a da ne vidite makar jedan par, tako je danas sa električnim trotinetima.

Sa pojavom lepog vremena, stidljivo je asfaltom, krstario tek po koji... Međutim, dok smo se okrenuli njihov broj se sve više povećavao i dok smo se navikli shvatili smo da nas je, pogotovo u Beogradu, pogodila prava invazija električnih trotineta. Kreću se svuda, po ulicama, trotoarima, biciklistčkim stazama... Gde god je potrebno, samo da se izbegne gužva. A zašto i ne bi, kada im je to omogućeno.

Srbija čeka zakon

Ipak, kao i u svemu, za zapadnim zemljama Evrope "malo" kaskamo. Čini se da nismo bili spremni na ovu igračku. Pa tako dok se danas u evropskim zemljama vodi pravi mali rat protiv ovih električnih vozila, Srbija ih samo posmatra zbunjeno i razmišlja kako će njihovu upotrebu zakonski da reguliše.

Povezane vesti - MUZIKA IZ SVEMIRA: Astronaut pustio prvi DJ set na svemirskoj stanici

U Srbiji, vožnja električnih trotineta nije ograničena, odnosno, njihovi vozači imaju pravo da se kreću kako po trotoaru, tako i po ulicama. Sa brzinom od 15 do 40 kilometara na čas, električni trotineti na trotoaru su daleko brži od pešaka, dok su na kolovozu sporiji od automobila. Kao takvi predstavljaju opasnost kako po samog vozača, tako i po ostale učesnike u saobraćaju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Živimo u vremenu kada tehnološka dostignuća brzo stižu jedna drugu i masovnost električnih trotineta iznenadila je građane i zakonodavstvo ne samo kod nas, već i širom Evrope i sveta", istakla je nedavno Jasmina Milošević, direktorka agencije za bezbednost saobraćaja i dodala da je navodno radna grupa već angažovana na izradi novog Zakona o bezbednosti saobraćaja i očekuje se da će sledeće godine početi i njegova primena.

Prema njenim rečima, Agencija za sada zastupa stav da naredne godine, kada stupi zakon na snagu, električni trotineti će biti svrstani u takvu kategoriju da im se omogući da idu trotoarom ako se kreću do šest km na sat, odnosno ako se radi o bržim trotinetima - da idu biciklističkim stazama.

Povezane vesti - LETEĆI ČOVEK JE USPEO: Zapata preleteo Lamanš na flajbordu za 20 minuta

Na ovu temu za Prva TV govorio je i Damir Okanović iz komiteta za bezbednost saobraćaja.

"Propisi trenutno ne prepoznaju prevozno sredstvo kao što je električni trotinet. Uvek je u životu tako, prvo se faktički pojavi neka situacija, pa tek posle nekog vremena zakonodavac to obuhvati nekim propisima. Ono što mi treba da uradimo jeste da podstičemo ljude da koriste električni trotinet jer vidimo i sami kakav je saobraćaj u Beogradu, pa će takvi vidovi transporta biti neminovni. Sa druge strane treba da uredimo upotrebu trotineta da ona bude što sigurnija. To je najbolje regulisati tako što ćemo uzeti dobra iskustva iz zemalja u kojima je trotinet u mnogo većoj meri zastupljen u javnom saobraćuju i onda nakon te analize i studije to napisati u zakonu."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Pariz objavio rat trotinetima

Iako je invazija e - trotineta evidentno iznenadila Evropu i dovela je u stanje haosa, većina njenih članica je preduzela mere kako bi se izborila i sa ovom pojavom. Nogu je povukao Pariz koji je objavio pravi mali rat ovim vozilima.

Gradonačelnica Pariza, An Idalgo, nedavno je izjavila da su električni trotineti upali u "sivu pravnu zonu" i da je nakon poplave žalbi i povreda uprava grada odlučila da njihovu brzinu ograniči na 20 kilometara na sat u većim područjima, ali i na svega osam kilometara na sat u delovima sa gustim pešačkim saobraćajem.

Takođe, Pariz je već počeo da izriče kazne, pa je tako za vožnju trotoarom predviđena kazna od 135 evra i kazna od 35 evra za parkiranje na trotoaru.

"Potrebni su nam red i pravila kako bi se osigurala bezbednost na ulicama", izjavila je nedavno Idalgo.

Kao pionir, u ovom gradu, među kompanijama za iznajmljivanje električnih trotineta, pre godinu dana pojavila se firma "Lajm". Ova kompanija danas vredi milijardu dolara, a procenjuje se da grad ima više kompanija za iznajmljivanje električnih trotineta nego SAD. Gradonačelnica Pariza je u maju ove godine rešila da ograniči porast kompanija za iznajmljivanje trotineta i ta mera je dovela do toga da pet komapnija napusti glavni grad Francuske, a da se broj e - trotineta sa 20.000 smanji na 15.000. Cilj je da grad ostane na dve, tri kompanije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Problem cele Evrope

Bitku sa upotrebom e - trotineta vode i ostale Evropske države. Tako je na primer u Velikoj Britaniji zabranjeno voziti ih na trotoaru. U Madridu su kacige obavezne samo za vozače ispod 16 godina i zabranjeno je da se voze po putevima s više od jedne saobraćajne trake, dok je maksimalna dozvoljena brzina 30 kilometara na čas.

U glavnom gradu Belgije, Briselu, postoji šest kompanija za iznajmljivanje e - trotineta sa ukupnom flotom od 7.000 vozila, što ovaj grad čini preplavljenim. Svaka od 19 gradskih opština ima svoja prava za upotrebu ovih električnih vozila, neke naplaćuju kazne za prekoračenje brzine, dok druge nameću ograničenja parkiranja, a kacige nisu obavezne.

Takođe, najavljeno je da će od septembra biti strogo ograničeno gde će biti dozvoljeno ostavljati trotinete. Prema novom zakonu moći će da se kreću 25 umesto 18 kilometara na sat po biciklističkoj stazi, a na trotoaru šest kilometara na sat. Ako nema trotoara moći će da se kreću desnom stranom puta bliže trotoaru.

Povezane vesti - ELEKTRIČNI AUTOMOBILI: Za Evropu svakodnevica, za Srbiju naučna fantastika

U Italiji je slična situacija, kao u Parizu. Brzina je ograničena na 30 kilometara na čas, dok je u pešačkim zonama brzina ograničena na šest kilometara na čas.

Čini se da je situacija najjasnija i najregulisanija u Holandiji. Ova država je za e - trotinete propisala regisatske tablice sa uslovom da njima mogu da upravljaju samo stariji od 16 godina, uz obavezno korišćenje kacige za one koji mogu da razviju brzinu od 25 kilometara na čas.

Žrtve trotineta

Koliko god delovali simpatično, a njihova vožnja efikasna u borbi protiv gužvi, električni trotineti su i opasni. Pogotovo ukoliko njima upravlja mlađa osoba. Brzina koju mogu da razviju i činjenica da se ne čuju dok se voze, već se samo pojave pored vas čine ih opasnim. O tome govore i brojni slučajevi u Evropi i svetu.

Prošle godine više od 300 Parižana povređena je nakon bliskog susreta sa trotinetima. U Los Anđelesu je za samo godinu dana više od 250 vozača električnih trotineta završilo u bolnici, uz troje poginulih.

Britanska televizijska voditeljka Emili Hatridž, poginula je vozeći trotinet nakon što ju je udario kamion. Bez žrtava nije prošlo ni u Barseloni gde je žena stara 92 godine preminula nakon što ju je pregazio električni trotinet. Vozač je bio pod istragom, ali je na kraju prošao samo sa novčanom kaznom zbog nedostataka propisa.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
03.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve