Život
09.11.2023. 13:01
Promo

Rezime prvog jubileja

Er Srbija prvih 10 godina: Ženska posada, 23 nove destinacije...

Er Srbija, Air Serbia
Izvor: Promo/Er Srbija

Početkom prošle decenije, tadašnjoj nacionalnoj avio-kompaniji, posle višegodišnje stagnacije, bila je neophodna kompletna transformacija poslovanja. Uz snažnu podršku Vlade Republike Srbije, 1. avgusta 2013. godine potpisan je ugovor o strateškom partnerstvu sa kompanijom Etihad ervejz i pokrenuta je Er Srbija, a 26. oktobra iste godine obavljen je prvi let buduće vodeće avio-kompanije u regionu.

Time je započeo period transformacije kompanije, kada je pored uvođenja novog brenda i imena, kompletno obnovljena flota, proširena mreža destinacija, uspostavljeni su efikasni procesi i implementirani novi savremeni sistemi.

Za manje od godinu dana, u flotu je uvedeno deset aviona tipa erbas, osam letelica tipa A319 i dve letelice tipa A320.

Posle pauze od četvrt veka, u junu 2016. godine, ponovo su uspostavljeni letovi između Beograda i Njujorka. Er Srbija tako postaje jedina avio-kompanija u širem regionu Balkana koja ima direktne letove do Sjedinjenih Američkih Država. Taj istorijski korak pokazao je snagu poslovne strategije i ostvarenje vizije nacionalne avio-kompanije, kao i novo poglavlje u poslovanju.

er srbija
Izvor: ATAIMAGES / A.K.

Er Srbija je u maju 2017. godine ispisala novu stranicu u svojoj istoriji kada je uzleteo prvi avion sa kompletno ženskom posadom. Od svog osnivanja do danas, u Er Srbiji polovinu zaposlenih čine žene.

Posle perioda transformacije, 2019. godine započinje period rasta kompanije. Er Srbija je te godine prevezla rekordnih 2,81 miliona putnika. Kompanija je po prvi put saobraćala sa sva tri međunarodna aerodroma u Srbiji – Nikola Tesla Beograd, Konstantin Veliki u Nišu i Morava u Kraljevu. Saobraćaj iz Niša i Kralјeva pokrenut je u formi linija od javnog interesa. Tokom te godine, uvedene su ukupno 23 nove destinacije sa tri pomenuta aerodroma.

1
Izvor: Promo/Er Srbija

U martu 2020. godine, započetu ekspanziju privremeno prekida pandemija korona virusa i najveća kriza u istoriji civilnog avio-saobraćaja. Kada je cela planeta stala, Er Srbija je sve svoje resurse stavila na raspolaganje državi i narodu Srbije. Tokom vanrednog stanja, u saradnji sa državnim organima i organizacijama, obavljeno je na desetine specijalnih repatrijacionih i evakuacionih letova. Tim letovima u Srbiju su vraćani naši državljani zarobljeni na aerodromima i u zemljama širom sveta, a strani državljani u svoje matične zemlje. Preko 10.000 ljudi prevezeno je u tom periodu i obavljene su desetine kargo-letova kojima je u našu zemlju dopremljeno na stotine tona medicinske opreme i materijala.

Posle više teških meseci, od 2021. godine počinje period oporavka. Flota Er Srbije osnažena je sa dva nova aviona za daleke destinacije. Erbas A330-200 sa imenom i likom Nikole Tesle stigao je u flotu Er Srbije u aprilu 2021. godine, dok je avion istog tipa, ali sa imenom i likom Mihajla Pupina u Beograd stigao u novembru 2022. godine. Na taj način, stvorili su se uslovi za uvođenje novih interkontinentalnih destinacija u mrežu srpske nacionalne avio-kompanije.

Er Srbija je 9. decembra 2022. godine poletela ka Tjenđinu u Narodnoj Repu

er srbija
Izvor: ATAIMAGES / A.K.

blici Kini. Na taj način su, posle 22 godine pauze, ponovo uspostavljeni direktni redovni letovi do te azijske zemlje. Tokom ispraćaja prvog leta za Kinu, generalni direktor Jirži Marek istakao je da će nacionalna avio-kompanija u budućnosti leteti i do drugih važnih kineskih gradova. Bila je to prva godina od izbijanja pandemije korona virusa u kojoj je kompanija imala pozitivan neto i operativni rezultat, ostvarivši profit od 21 miliona evra, bez i jednog evra državnih subvencija.

17. maja 2023. godine sa beogradskog aerodroma, posle više od 30 godina pauze, ponovo je uspostavljen avio-saobraćaj između Beograda i Čikaga. Bio je to važan dan za srpsku nacionalnu avio-kompaniju, za Srbiju i Beograd, čitav region Zapadnog Balkana.

U 2023. godini oboreni su svi rekordi u broju realizovanih letova i prevezenih putnika na mesečnom nivou. Za prvih šest meseci, Er Srbija je pokrenula 22 nove destinacije i obavila 19.181 let, što je 63 odsto više u odnosu na isti period 2022. godine. Preliminarni finansijski rezultati pokazali su da je u prvih pola godine zabeležen i profit od 22,4 miliona evra, što je praktično na nivou profita za celu 2022. godinu. Već u prvoj nedelji septembra nadmašen je i rezultat od 2,81 miliona putnika, ostvaren u do tada najuspešnijoj 2019. godini.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Krenuli ste na put bez knjige? Kupite Pupinovu autobiografiju u avionu
čitanje

Er Srbija

26.12.2022. 22:05

Krenuli ste na put bez knjige? Kupite Pupinovu autobiografiju u avionu

Nacionalna avio-kompanija Srbije, Er Srbija, objavila je u ponedeljak da će autobiografija jednog od najvećih svetskih naučnika srpskog porekla Mihajla Pupina, "Sa pašnjaka do naučenjaka", na srpskom i engleskom jeziku, moći da se kupi i na letovima Er Srbije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
31°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve