Život
01.09.2021. 23:05

Budućnost je stigla

Farma pod vodom? Moguće je (VIDEO)

povrće, hrana
Izvor: Shutterstock

Jagode, paradaiz, tikvice, aloa vera i pečurke ponovo će se uzgajati na farmi pod vodom "Nemov vrt" nedaleko od Ðenove, koja je obnovljena nakon olujnih razaranja i posledica pandemije.

Osim uzgoja povrća, u projekat su uključeni turizam, uzgoj ribe, morskih algi i naučno-istraživačka laboratorija, kao i podvodne stanice za praćenje i istraživanje divljih životinja.

Farma se sastoji od šest podvodnih staklenika u obliku kupola i dobila je naziv po uzoru na popularni animirani film "Potraga za Nemom", prenosi Agroklub.

Nakon otvaranja 2012. u ovom projektu pod vodom počele su da se proizvode različite biljne vrste od različitih sorti salata, preko pasulja i graška, do gljiva, paradajza i jagoda.

Cilj projekta je da se stvori alternativni sistem poljoprivrede, posebno posvećen onim područjima gde zbog spoljnih i ekonomskih uslova, kao i morfoloških razloga, biljke ne mogu da rastu.

Iako je ova farma počela da radi pre devet godina, u oktobru 2019. je zbog olujnog nevremena pretrpela štetu, pa je zatvorena. Medutim, intenzivno se radilo kako bi se obnovile kupole ispunjenje vazduhom, koje su usidrene na dno mora, namenjene za uzgajanje povrća.

Zbog ograničenja vezanih za pandemiju radovi su odloženi, ali nedavno farma je ponovo otvorena, a njeni osnivači kažu da je otpornija nego ikad.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta treba da sadrže salate koje će vas sigurno zasititi
salata

Zdrava i ukusna ishrana

17.07.2023. 08:05

Šta treba da sadrže salate koje će vas sigurno zasititi

Obrok salate često ne mogu da nas zasite, bez obzira na to što u svom imenu imaju reč "obrok". Zato vam nudimo šest saveta kako da od svoje omiljene salate zaista napravite obrok koji će vas zasititi.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
20.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve