Život
18.07.2019. 15:07
R. E.

GLAD, ZUBI, GRČEVI? Naučnici razvijaju veštačku inteligenciju koja razlikuje bebin plač

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Svima je jasno da bebin plač zahteva pažnju roditelja. Isto je tako potpuno jasno da je samo na osnovu plača jako teško razumeti šta beba želi da vam poruči.

Zato je grupa američkih naučnika razvila je ssistem veštačke inteligencije koji može razlikovati kada je plač uzrokovan glađu, kada željom za fizičkim kontaktom, a kada je u pitanju neka boljka, piše Jutarnji list.

Iako je identifikovanje obrazaca koji su utkani u dečji plač bio težak zadatak čak i za naučnike, oni su uspeli da razviju najnovije aplikacije veštačke inteligencije koje, prema rezultati istraživanja koji su objavili Institut elektroničkih inženjer i Kinesko udruženje za automatizaciju, zaista rade!

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Shutterstock

Pročitajte još - MAMA NOVOG DOBA: Da li život prestaje kada postaneš majka?

Sistem ovih aplikacija koriste algoritme za automatsko prepoznavanje govora, koje koriste i kompanije poput Google-a i Amazona, kako bi prepoznali i interpretirali različite karakteristike bebinog plača.

"Kao i u određenom jeziku, u zvukovima plača postoji mnogo informacija povezanih sa zdravljem", kaže Lichuan Liu, profesorica na Univerzitetu Severni Illinois i jedna od članica istraživačkog tima.

"Razlike između zvučnih signala zapravo nose informaciju. Te su razlike predstavljene kroz različite oblike signala plača. Kako bi prepoznali i iskoristili informaciju, potrebno je izdvojiti obrasce plakanja i iz njih izvući informacije. Krajnji cilj su zdravije bebe i manji pritisak na roditelje", kaže je Liu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
12°C
23.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve