Život
24.06.2020. 18:08
R. E. / Index. hr

Glečer na Novom Zelandu se otopio i osigurao pijaću vodu celom stanovništvu

shutterstock_1751972969.jpg

Lednjak Brewster na Novom Zelandu otopio se u protekle tri godine dovoljno da za taj period osigura pijaću vodu celom stanovništvu te države, objavio je jedan od vodećih istraživačkih instituta, a prenosi Index. hr.

Naučnici procenjuju da je Brewster na Južnom ostrvu Novog Zelanda izgubio 13 miliona kubnih metara leda od 2016. do 2019., objavio je Nacionalni institut za vodu i atmosferska istraživanja (NIWA).

Klimatolog Andrew Lorrey rekao je da su Južni Alpi (planinski lanac Novog Zelanda) izgubili 15,9 biliona litara vode u 40 godina.

Shutterstock Shutterstock

NIWA veruje da je reč o količini koja bi pokrila potrebe Novozelanđana za pitkom vodom u 40 godina.

Posebno ugroženi manji glečeri

Svake godine naučnici iz NIWA-e sprovode krajem leta snimanje ledenog pokrivača na više od 50 novozelandskih ledenjaka.

Povezane vesti - NAUČNICI: Visoke temperature u Sibiru su alarmantan znak

Lorrey je rekao da je pronađeno više snega na ledenjacima ove godine nego u prethodne dve, ali je upozorio da se to nikako ne može smatrati nekim oblikom oporavka.

Trebalo bi barem 20 do 30 godina kao što je bila ova "da počnemo tek da razmišljamo o tome može li se nedavno pretrpljena šteta početi popravljati", rekao je.

Shutterstock Shutterstock

Štete koje su pretrpeli manji ledenjaci od 2018. i 2019. ugrozili su ih do te mere da im preti nestanak, kaže Lorrey.

Rekordne visoke temperature nanose težak udarac ledenom pokrivaču, a pepeo zbog požara u australskoj divljini "zacrnio" je glečere, apsorbovao sunčevo zračenje i povećao potencijal za topljenje leda, upozorio je.

Oko 30 odsto ledenog obima Južnih Alpa, a to je oko 15,9 biliona litara vode, izgubljeno je otkako su počela praćenja 70-ih godina, kaže Lorrey.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
03.08.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve