Život
23.06.2020. 15:17
R. E. / Index. hr

NAUČNICI: Visoke temperature u Sibiru su alarmantan znak

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Dugotrajno neubičajeno toplo vreme u Sibiru alarmantan je znak, smatraju klimatski naučnici.

Površinske temperature u Sibiru bile su u maju za 10 stepeni više od proseka pa je prošli mesec u ovoj prostranoj ruskoj regiji bio najtopliji otkako su merenja započela 1979. godine, pokazuju podaci Copernicus Climate Change Service (C3S), programa povezanog s Evropskom komisijom, prenosi Index. hr.

Toplo vreme u Sibiru poklopilo se s najtoplijim majem u istoriji, pokazuju podaci C3S-a.

Prema klimatologu Martinu Stendelu temperaturna odstupanja na severozapadu Sibira u maju dogodila bi se samo jednom u 100.000 godina kad ne bi bilo klimatskih promjena, piše CNN. Ipak nije samo maj bio topliji nego inače u Sibiru, cela regija imala je veriode natprosečno visokih temperatura vazduha tokom zime i proleća, a posebno toplo bilo je od januara, otkriva C3S.

"Nema sumnje da je to alarmantan znak", kaže Freja Vamborg, viša naučnica C3S-a.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Sibir obično prolazi kroz velike temperaturne razlike od meseca do meseca i godine do godine i već je prethodnih godina bilo meseci u kojima su temperaturne anomalije bile veće od ovih u poslednjih šest meseci, iznosi C3S. Ipak nije uobičajeno videti tako natprosečno visoke temperature toliko meseci zaredom.

Najtoplija zima u 140 godina

Iako se cela Zemlja zagreva, porast temperature ne događa se ravnomerno po celoj planeti, ističe Vamborg za CNN. Ona kaže da se zapadni Sibir izdvaja kao regija koja pokazuje snažniji trend viših temperatura i većih varijacija. Naučnici smatraju da se arktička regija prosečno zagreva dvostruko brže od ostatka planeta, što je posledica globalnog zagrevanja, piše CNN.

Povezane vesti - NASA: Glečeri na Antarktiku i Grenlandu se ubrzano tope

Rusija je zabeležila svoju najtopliju zimu u 140-godišnjoj istoriji meteoroloških posmatranja, objavio je državni Hidrometeorološki centar Rusije početkom ove godine. Čini se da toplije temperature već imaju negativno delovanje. Početkom juna ruski predsednik Vladimir Putin uveo je vanredno stanje u sibirskom gradu Norilsku nakon što je 20.000 tona goriva iscurilo u obližnju reku iz elektrane.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Nornickel, kompanija u čijem je vlasništvu elektrana, kaže da su temelji spremnika za gorivo verojatno potonuli zbog otapanja permafrosta, što ukazuje na opasnosti koje zagrevanje predstavlja po arktičku infrastrukturu i ekosisteme, piše ruska državna novinska agencija TASS.

"Trenutno možemo da pretpostavimo da je zbog nenormalno blagih letnih temperatura poslednjih godina permafrost počeo da se otapa i da su stupovi ispod platforme potonuli", rekao je operativni direktor Nornickela Sergej Djačenko za TASS.

Povezane vesti - Kako se boriti protiv suše?

Sergej Verhovec, koordinator arktičkih projekata za rusku podružnicu WWF-a, rekao je da incident ima katastrofalne posledice.

"Posledice ćemo videti u sledećim godinama, pritom mislim na mrtve ribe, zagađeno perje ptica i otrovane životinje", rekao je Verhovec.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
4°C
28.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve