Zdravlje
09.08.2022. 12:20
R. E. / DPA

Malarija, zika virus...

Zbog klimatskih promena nam prete egzotične bolesti?

Komarac
Izvor: Shutterstock

Klima se menja, a sa promenama raste pretnja bolesti koje nisu bile uobičajene u Nemačkoj, upozorava šef Instituta Robert Koh Lotar Viler. "Klimatske promene šire prirodna staništa komaraca i krpelja u zemlji," rekao je za medijsku grupu Funke.

"Mnoge vrste komaraca i krpelja mogu preneti virusne, bakterijske i parazitske patogene," poput virusa zika ili denga virusa, a "nije isključen ni povratak malarije," rekao je Viler u nedelju. Stoga je važno da medicinska profesija u zemlji bude u stanju da prepoznaje egzotične bolesti, a to "je i važan zadatak Instituta", prenosi DPA.

Endru Ulman iz liberalne stranke (FDP) - najmanjeg partnera u vladajućoj koaliciji - je naglasio da "istraživanja i inovativne inicijative služe da bolje razumemo efekte klimatskih promena na širenje patogena i definisanje efikasnih mera."

"Okrenuti leđa nauci i istraživanjima bilo bi kobno," upozorio je Ulman.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Fetel o klimatskim promenama: Delujte sada ili plivajte kasnije
Fetel

Formula 1

13.05.2022. 18:10

Fetel o klimatskim promenama: Delujte sada ili plivajte kasnije

Četvorostruki svetski šampion vozač Aston Martina Sebastijan Fetel rekao je da mišljenje prema obnovljivoj energiji i klimatskim promenama dovode u pitanje njegovu ulogu u Formuli 1.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
02.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve