Glupost je nemoguće izmeriti

Glupost je nemoguće izmeriti


Neuhvatljivi pljačkaši banaka, vispreni lopovi umetničkih predmeta i nakita, zatvorski begunci, nedodirljivi šefovi kriminalnih organizacija… u stvarnosti su toliko retki da s razlogom raspaljuju maštu znatiželjne publike. Nije društveno korektno reći, ali ozbiljno bavljenje bilo kojom vrstom kriminala zahteva visoku inteligenciju. U najvećem broju primera, međutim, oni koji se odluče za takve poduhvate ne poseduju ni elementarnu sposobnost rasuđivanja, kamoli nešto iznad toga. Iako postoje stručnjaci čiji je posao da izučavaju umove kriminalaca i pokušaju da shvate kako funkcionišu, dešava se da zapravo nemaju čime da se bave, jer su kriminalci često – jednostavno glupi. Primeri iz sveta, ali i s ovdašnjih prostora, dovoljno su rečiti sami po sebi.

Lukava starica

Jedan od šampiona gluposti jeste lopov koji je u Los Anđelesu ukrao automobil ne primetivši da se u njemu nalazi žena. Kada je to shvatio, uspaničio se pa je odlučio da se zaustavi na prvoj benzinskoj pumpi i otme drugo vozilo. Ponovo je bio neoprezan i nije proverio da li u kombiju u koji je upao ima nekoga. Na njegovu nesreću, unutra su se nalazili članovi univerzitetskog džudo tima. Policija je stigla kada je lopov već bio propisno isprebijan.

Povezane vestiBilefeld nudi nagradu onome ko dokaže da grad ne postoji

I mladić iz Luizijane je pokušao da ukrade automobil. Video je vozilo na ulici, uleteo je u njega i krenuo. Nije primetio da su na zadnjim sedištima sedela dvojica detektiva…

U Libertiju u Pensilvaniji nesuđeni pljačkaš, opremljen ski-maskom i puškom, krenuo je da opljačka banku. Problem je nastao kada je shvatio da se banka četvrtkom zatvara u podne i da je zakasnio nekoliko minuta. Zaposleni su još bili unutra i s podsmehom posmatrali kako nesrećnik neuspešno na silu pokušava da uđe u banku. Potom je, vidno besan, seo u svoj automobil u kojem je došao pred banku i otišao. Neko od zaposlenih je fotografisao vozilo i tablice pa je osumnjičeni vrlo brzo uhapšen.

Pre nekoliko godina mladi Englez je sa uperenim pištoljem upao u prostorije nekog kluba pokušavši da opljačka prisutne. Pištolj mu je odmah otet, završio je u bolnici i naknadno saznao da je upao u prostorije karate akademije.

Gluplji od ovog pokušaja pljačke, što je teško zamisliti, bio je upad momka iz Pensilvanije u toalet hotela gde je uz pretnju pištoljem oteo novac od čoveka koji se nalazio unutra. Kada mu je predao novčanik, opljačkani je izvadio svoj pištolj i primorao lopova da se preda. Gotovo istog trenutka u toaletu se pojavilo još desetak prijatelja opljačkanog, odnosno policajaca koji su se u hotelu okupili na policijskoj konvenciji.

Ni dvojica mladića koji su opljačkali internet kafe, zgrabili novac i utekli ukradenim motorom, nisu pokazali višak inteligencije. Jedan od njih je zaboravio da se pre pljačke odjavi sa Fejsbuka, pa je policija lako došla do svih informacija o njemu i njegovom kompanjonu.

BIZAR shutterstock_175513574

“Odvažni” kriminalac u Americi uputio se u pljačku prodavnice vatrenog oružja. U ovu rizičnu akciju uputio se uprkos tome što je bio naoružan samo bejzbol palicom s kojom je zapretio prodavcu oružja zahtevajući da mu preda novac iz kase. Prodavac je nonšalantno izvadio pištolj i primorao pljačkaša da legne na pod dok policija nije stigla.

Nezahvalno je porediti, ali pokušaj pljačkaša iz američke države Ajova svakako spada među one koji se kotiraju za vrhunac gluposti. On je uhapšen nakon neuspešnog pokušaja pljačke kuće žene stare 93 godine. Čim ga je starica ugledala u kući, bilo joj je jasno da ni na koji način ne može da mu se suprotstavi. U trenutku je odlučila da se pretvara kako je senilna. Glumila je da poznaje pljačkaša, da je sigurna kako je on sin njenog dobrog prijatelja. Potom mu je, uz neku njemu potpuno nejasnu priču, pripremila bogat doručak koji je zbunjeni lopov pojeo. Potom mu je predložila da se malo odmori jer joj deluje umorno, što je on i prihvatio. Zaspao je posle kraćeg vremena. Probudila ga je policija.

Povezane vestiNećak Pabla Eskobara pronašao 18 miliona dolara u neupotrebljivim novčanicama

Danijel Glen (40) nazvao je prodavnicu u Vindzoru u Ontariju i pitao prodavca koliko novca imaju u blagajni, pre nego što je namerio da dođe da je opljačka. Prodavac je odmah nazvao policiju koja je uhapsila Glena blizu prodavnice. Glen je bio osumnjičen za još dva slična incidenta kada je zvao prodavnice da pita koliko novca imaju.

Policija nije morala ni da se potrudi kada je uhapsila kriminalca koji je provalio u automobil sa video nadzorom. Ovaj lopov je imao veliku tetovažu na vratu na kojoj piše njegovo ime i datum rođenja. Kada je policija pregledala snimke sigurnosne kamere iz automobila, dobila je sve potrebne informacije o pljačkašu.

Gužva u saobraćaju

Dvojica potpuno dezorijentisanih pljačkaša upala su u benzinsku stanicu u Kanadi. Zarobili su jedinog zaposlenog i pokrali robu iznevši je u kolicima. Pobegli su sa benzinske stanice i krenuli u nepoznatom smeru. Posle nekog vremena su se izgubili i odlučili da odu do prvog mesta gde bi mogli da upitaju za mesto gde se nalaze i gde bi trebalo da krenu. Ispostavilo se da je to ista benzinska stanica koju su opljačkali. Zaposleni radnik se u međuvremenu oslobodio i pozvao policiju koja ih je “ugostila”.

Diler droge (23) na graničnom prelazu je upitao nemačku graničnu kontrolu da li je stara poternica za njim i dalje važeća! Kontrola je proverila njegovu molbu i ustanovila da je poternica za njim međunarodna, pa ga je odmah uhapsila.

Falsifikator u Velikoj Britaniji pokušao je da lažira osiguranje za svoj automobil. Sve je bilo u redu dok zaposleni nisu primetili da je datum polise koji je uneo istekao 10 godina ranije.

Mladi Mađar preskočio je ogradu kuće koju je nameravao da opljačka. Nije znao o čijoj se kući radi, jer je upao u dom olimpijke koja se bavi mačevanjem, a koja je u tom momentu bila usred treninga, sa mačem u ruci. Virdžin Ujlaki je priterala pljačkaša mačem uza zid i držala ga tako dok nije došla hitna pomoć da ga zbrine jer je pao u šok.

Auto-kući u Štutgartu stiglo je pismo u kojem je tridesetogodišnji kriminalac zahtevao da mu se isplati 100.000 evra. Pretio je ozbiljnim posledicama ako mu ne daju novac koji je tražio. Kompanija kojoj je pismo stiglo prvo je mislila da se radi o lošoj šali, ali je u pismu bio jasno naznačen račun u banci na koji je trebalo da bude uplaćen novac, kao i broj telefona ucenjivača. Ispostavilo se da je čovek bio potpuno ozbiljan!

Povezane vestiSudbinski trag

Neimenovani Poljak je tri godine nakon ubistva koje je počinio napisao knjigu čiji je sadržaj u potpunosti odgovarao zločinu koji je počinio. Njegovo “književno delo” poslužilo je policiji da vrlo brzo reši ubistvo.

Ni takozvani kriminalci iz Srbije ne mogu se podičiti elementarnom inteligencijom. Razbojnicima iz Kragujevca je svojevremeno propala pljačka banke jer su prerano stavili fantomke, pa je obezbeđenje banke imalo sasvim dovoljno vremena da ih vidi na sigurnosnim kamerama i zaključa vrata.

Student iz Beograda uhapšen je odmah nakon što je, preteći oružjem, opljačkao banku na Novom Beogradu. Iz banke je izneo oko 2,2 miliona dinara, ali nije uspeo da pobegne jer je izgubio dragoceno vreme pokušavajući da otključa bicikl s kojim je došao u pljačku, a koji je zaključao kako bi ga zaštitio od lopova!

Jedan od smešnijih slučajeva predstavljao je pokušaj dvojice pedesetogodišnjaka da opljačkaju stan u Ulici gospodara Vučića u Beogradu. Kako bi što pre pobegli, ušli su u lift, ali je on propao u podrum i tu ostao zaglavljen.

Povezane vestiVatrogasci na teškim drogama

Drugi podjednako komičan plan pokušaja bekstva s mesta zločina doživela je četvoročlana grupa posle pljačke banke na Starom sajmištu. Razbojnici su iz banke odneli oko tri miliona dinara i 45.000 evra, a potom su krenuli da beže automobilom preko mosta ka centru grada. S obzirom na uobičajenu gradsku gužvu u vreme pljačke banke, zaglavili su se na Brankovom mostu i praktično sami pali u ruke policajcima.

Ako je moguće verovati, postoji i neverovatniji primer. Pre nekoliko godina muškarac iz Beograda je sišao iz svog stana da kupi drogu. Međutim, umesto da uđe u automobil svog dilera, greškom je ušao u vozilo u kojem su se nalazili policajci u civilu. Diler se u svom automobilu, identičnom policijskom, nalazio parkiran samo nekoliko metara dalje. Obojica su odmah uhapšeni.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar