Život
02.12.2020. 13:46
Tanjug

Naša planeta je

GUTEREŠ: Čovečanstvo je u samoubilačkom ratu sa prirodom

w_56244566-1.jpg

Naša planeta je slomljena, poručio je svetu generalni sekretar UN Antonio Gutereš i upozorio da "čovečanstvo vodi samoubilački rat sa

Naša planeta je slomljena, poručio je svetu generalni sekretar UN Antonio Gutereš i upozorio da "čovečanstvo vodi samoubilački rat sa prirodom".

"Priroda uvek uzvraća udarac i to čini sa ogromnom snagom i srdžbom", podsetio je Gutereš u intervjuu za BBC i najavio da želi da borbu protiv klimatskih promena postavi u srce globalne misije svetske organizacije.

[caption id="attachment_310927" align="alignnone" width="675"] EPA-EFE/ESTELA SILVA EPA-EFE/ESTELA SILVA[/caption]

Tokom svog govora o stanju prirodnog okruženja na Zemlji upućenog "urbi et orbi", Gutereš je ponovo predočio da je neophodno da se do 2030. godine emisija štetnih gasova smanji za 45 odsto u poređenju sa nivoom štetnih gasova registrovanim 2010. godine.

Povezane vesti - Kasno je, kolaps je počeo

"Nauka je jasna. Ukoliko do 2030. godine ne budemo svake godine za 6 odsto smanjivali emisiju štetnih gasova koji nastaju sagorevanjem fosilnih goriva situacija će se pogoršati i to značajno. Apokaliptični požari, poplave, cikloni i uragani postaće naša svakodnevica. Bioraznovrsnost nestaje, pustinje se šire, okeani se dave u plastičnom otpadu. Ovo je trenutak istine za čovečanstvo", upozorio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

[caption id="attachment_310929" align="alignnone" width="675"]EPA-EFE/ESTELA SILVA EPA-EFE/ESTELA SILVA[/caption]

On je podsetio da su se EU, SAD, Kina, Japan, Južna Koreja i još 110 zemalja obavezale da će do sredine ovog veka obustaviti emisiju štetnih gasova, ali on želi da vidi da se taj momentum pretvorio u akciju.

"Moramo sklopiti trajni mir sa našom planetom Zemljom", poručio je Gutereš.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light intensity drizzle
4°C
14.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve