Život
18.06.2022. 14:30
Beta

USAID

Hajde da budemo dobar primer deci

Dete, deca, mobilni telefon, društvene mreže
Izvor: Shutterstock

Više od polovine mladih u Srbiji doživelo je neprijatnosti na internetu, a istraživanja pokazuju i da govor mržnje kontinuirano raste u javnom prostoru, a samim tim i u medijskim sadržajima, upozorila je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

U saopštenju povodom 18. juna, Međunarodnog dana borbe protiv govora mržnje, iz USAID su naveli da "svako može imati ulogu u sprečavanju govora mržnje" kao i da je "odgovornost roditelja, baka, deka, nastavnika i ostalih odraslih članova društva da usmere decu i nauče ih prihvatanju različitosti".

Agencija je podsetila da je u okviru programa Nova pismenost, kog sprovodi sa organizacijom Propulsion a uz podršku kompanije AstraZeneka, kreiran onlajn seminar "Mission: Oxygen - Znanje za next level" koji je kako se navodi, usmeren na potencijal nastavničkog kadra u praćenju i sprečavanju razvoja govora mržnje kod učenika osnovih škola.

Navodeći da svako ponašanje, emocija i svaka reakcija na društvene fenomene polazi iz kuće, jedna od autorki Priručnika medijske informacione pismenosti za roditelje, psihološkinja Ana Mirković ocenila je da je deci od najranijeg uzrasta potrebno pružiti lični primer i pokazati kako je u redu i kako nije u redu ponašati se.

"Kako govorimo, ponašamo se, komentarišemo u kući, koje medije konzumiramo – stvara u dečjim glavicama predstavu o svetu, grupama ljudi, pojedincima i klinci tada grade stavove i mišljenje na osnovu naših primera, koji će imati uticaj na njih čitav život. Zato hajde da budemo dobar primer deci i da zajedno gradimo govor ljubavi kao najbolji lek za govor mržnje", navela je psihološkinja.

Priručnik medijske i informacione pismenosti za roditelje dostupan je na sajtu novapismenost.rs.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Deca i internet: Kako prepoznati zavisnost
Deca, dete, internet, društvene mreže

Pitali smo stručnjake

04.02.2022. 08:05

Deca i internet: Kako prepoznati zavisnost

"U istraživanju koje je 2019. godine sproveo ’Eukids online’ pokazalo se da su u upotrebi društvenih mreža deca u Srbiji na prvom mestu. Čak 86 odsto njih koristi internet svakodnevno, a jedna petina zanemaruje osnovne fiziološke potrebe zarad što dužeg ostajanja ispred ekrana“, priča za "Ekspres“ Emina Beković, edukator Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
31°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve