Život
06.04.2022. 12:15
R.E/ RNIDS

Istraživanje

Koje sve pretnje "vrebaju" na internetu i koliko znamo o njima

haker, internet
Izvor: Shutterstock

Koliko smo informisani o bezbednosnim rizicima prilikom korišćenja interneta i ko je odgovoran za našu onlajn bezbednost?

Odgovore na ova, i mnoga druga pitanja, potražio je Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) kroz istraživanje koje je sproveo početkom 2022. uz podršku Nacionalnog CERT-a, Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL).

Najveći broj ispitanika tvrdi da je manje ili više upoznat sa bezbednosnim rizicima, tako da je svega 4,6% njih izjavilo da ne zna ništa o virusima, 2,7% ne zna ništa o prevarama, a 4,9% o krađama podataka.

Bezbednosni rizici su utoliko veći što skoro 44% korisnika interneta u Srbiji misli da pružaoci internet usluga (kompanije koje su vlasnici društvenih mreža i aplikacija za komunikaciju) ne brinu uopšte ili ne brinu na zadovoljavajući način o bezbednosti korisnika interneta. Stoga bi se očekivalo da korisnici sami preuzmu odgovornost za svoju bezbednost, ali je tek 14% internet korisnika izjavilo da se o svojoj bezbednosti brinu sami, dok čak 40% njih očekuje da za njihovu bezbednost budu odgovorni upravo pružaoci internet usluga.

Posebna opasnost leži u tome što je informisanost o “kidnapovanju” internet domena na izuzetno niskom nivou. Čak 27,8% ispitanika priznaje da ne zna ništa o tome, što je i do 10 puta veći procenat nego kod nekih drugih bezbednosnih rizika.

“Kidnapovani” domen je ozbiljna pretnja za sve korisnike interneta, jer su ugroženi i vlasnici sajtova na takvim domenima, kao i korisnici tih sajtova, a ipak je svest o toj pretnji daleko niža u odnosu na sve ostale rizike.

Zašto je ovo tako ozbiljan bezbednosni rizik?

Godišnje se izvrši više stotina miliona uspešnih napada na domene, pri čemu se napadnuti domeni preusmeravaju ka serverima i servisima koje kontroliše napadač.

Zahvaljujući preusmeravanju saobraćaja na lažni sajt identičnog izgleda, veliki broj internet korisnika hakerima ostavlja svoje kredencijale za pristup servisima banaka ili drugim servisima za poslovanje na internetu.

Pritom, pored sajtova mogu biti pogođeni i servisi e-pošte, kao i svi drugi internet servisi povezani sa “kidnapovanim” domenom, što često dovodi do krađe osetljivih poslovnih i privatnih podataka.

Analize nakon napada pokazale su da "kidnapovani“ domeni nisu imali aktivnu nijednu vrstu zaštite, što ih je činilo lakim plenom za napadače.

S obzirom na to da je domen važan onlajn resurs, RNIDS svim registrantima ".rs" i ".срб" domena nudi čak tri vrste zaštite, pri čemu dve osnovne vrste, koje zadovoljavaju potrebe najvećeg broja korisnika, RNIDS ne naplaćuje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vračare i nadrilekari na internetu: Onlajn prodaja magle
Vračara, bajanje, proricanje sudbine

Iskorišćavanje lakovernih

27.11.2021. 06:05

Vračare i nadrilekari na internetu: Onlajn prodaja magle

Na beskrajnoj internet mreži može se pronaći po nešto za svačiji ukus. Lakše je nego ikad reći svoje mišljenje celom svetu ili onom delu sveta koji zanima šta imate da kažete, a lakše je i prodati razne proizvode i usluge voljnim kupcima iza ekrana na drugom kraju sveta. Internet je slobodna zona koja ne potpada pod šerifovanje lokalnih organa vlasti sve dok se njima neko direktno ne žali.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
30.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve