I TO VEOMA LAKO: Ovaj robot bi mogao da nam pomogne da spasimo planetu

I TO VEOMA LAKO: Ovaj robot bi mogao da nam pomogne da spasimo planetu

YT screenshot/Georgia Tech


Botanička bašta u Atlanti dobija simpatičnog stanovnika. Tokom narednih nekoliko meseci, posetioci će viđati jednog lenjivca, tačnije lenjivca robota, piše Mashable.

Razvijen od strane inženjera na Institutu tehnologije u Džordžiji, SlothBot je robot na solarni pogon dugačak tri metra koji prati temperaturu, vremenske uslove, nivo ugljen-dioksida itd.

Povezane vestiVreme kiborga

Magnus Egersted, jedan od inženjera rekao je da je njegova kreacija osmišljena tako da oponaša sporost pravih lenjivaca. Ideja je, dodao je, da robot akumulira energiju i ispituje okolinu tokom dužih vremenskih perioda – meseci, ili čak godina.

Shutterstock

Shutterstock

“SlothBot bi mogao da nam omogući da neka istraživanja radimo na daljinu i pomogne nam da shvatimo šta se dešava sa oprašivačima i da nam uvid u interakcije između biljaka i životinja i druge pojave koje je teško posmatrati na drugačiji način”, rekla je Emili Kofi, potpredsednica za zaštitu i istraživanje u Botaničkoj bašti u Atlanti.

Istraživači se nadaju da će SlothBot, pružanjem bitnih informacija, pomoći u zaštiti retkih vrsta i ugroženih ekosistema.

“Imajući u vidu gubitak biodiverziteta i činjenicu da se više od četvrtine biljaka na svetu potencijalno kreće ka izumiranju, SlothBot nam nudi još jedan način da radimo na očuvanju tih vrsta”, rekla je Kofi.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar