Život
27.06.2020. 11:02
R. E. / Mashable

I TO VEOMA LAKO: Ovaj robot bi mogao da nam pomogne da spasimo planetu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Botanička bašta u Atlanti dobija simpatičnog stanovnika. Tokom narednih nekoliko meseci, posetioci će viđati jednog lenjivca, tačnije lenjivca robota, piše Mashable.

Razvijen od strane inženjera na Institutu tehnologije u Džordžiji, SlothBot je robot na solarni pogon dugačak tri metra koji prati temperaturu, vremenske uslove, nivo ugljen-dioksida itd.

Povezane vesti - Vreme kiborga

Magnus Egersted, jedan od inženjera rekao je da je njegova kreacija osmišljena tako da oponaša sporost pravih lenjivaca. Ideja je, dodao je, da robot akumulira energiju i ispituje okolinu tokom dužih vremenskih perioda - meseci, ili čak godina.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

"SlothBot bi mogao da nam omogući da neka istraživanja radimo na daljinu i pomogne nam da shvatimo šta se dešava sa oprašivačima i da nam uvid u interakcije između biljaka i životinja i druge pojave koje je teško posmatrati na drugačiji način", rekla je Emili Kofi, potpredsednica za zaštitu i istraživanje u Botaničkoj bašti u Atlanti.

Istraživači se nadaju da će SlothBot, pružanjem bitnih informacija, pomoći u zaštiti retkih vrsta i ugroženih ekosistema.

“Imajući u vidu gubitak biodiverziteta i činjenicu da se više od četvrtine biljaka na svetu potencijalno kreće ka izumiranju, SlothBot nam nudi još jedan način da radimo na očuvanju tih vrsta”, rekla je Kofi.

https://www.youtube.com/watch?v=foiRTJnc-vA&feature=emb_logo

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
04.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve