Život
20.01.2021. 15:19
R. E. / Index. hr

ISTRAŽIVANJE: Covid-19 bi vremenom mogao da postane blaga bolest poput prehlade

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nova studija američkih naučnika predviđa da će SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje Covid-19, s vremenom postajati sve manje zarazan i da će se pojavljivati sezonski, zajedno s ostalim patogenima iz porodice koronavirusa koji uzrokuju blage prehlade.

Ipak to će se dogoditi tek kad SARS-CoV-2 postane endemski virus, odnosno kad ne bude uzrokovao masovne zaraze ili teška oboljenja, kažu naučnici sa univerziteta Emory University i Penn State, prenosi Index. hr.

Njihova studija objavljena je u časopisu Science.

"Kada će virus dospeti  u takvo endemsko stanje, zavisti od brzine njegovog širenja i od brzine vakcinisanja", rekla je New York Timesu glavna autorka studije Jennie Lavine s Emoryja.

Povezane vesti - ISTRAŽIVANJE: Imunitet na Covid-19 traje najmanje 5 meseci

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/Bienvenido Velasco

"Dakle, potrebno je svakoga izložiti vakcini što je pre moguće", istakla je.

Istraživanje se temelji na šest koronavirusa

Njihovo istraživanje temelji se na šest ljudskih koronavirusa, od kojih se četiri redovno šire među ljudima i uzrokuju samo blage simptome. Ostala dva, teški akutni respiratorni sindrom (SARS) i bliskoistočni respiratorni sindrom (MERS) pojavili su se u novije doba i rezultiraju visokom smrtnošću, ali dele sličnu genetiku kao koronavirus koji uzrokuje Covid.

Povezane vesti - Studija pokazala da je vakcina efikasna protiv novog soja Covid-19

Naučnici još proučavaju koliko dugo traju antitela nakon što se preboli Covid-19. Dosadašnja saznanja upućuju na to da je imunost koja blokira zarazu relativno kratka, ali je zato imunost koja ublažava simptome dugotrajna.

To znači da osoba može nekoliko puta biti zaražena koronavirusom, ali svaki naredni put ne bi bio ozbiljan kao prvi, što je slično delovanju na organizam običnih prehlada.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/Bienvenido Velasco

Kad većina ljudi stekne zaštitu od Covida, bilo prirodnim putem infekcije ili vakcinisanja, koronavirusu će mahom biti izložena samo mala deca, a njihova su oboljenja blaga.

Ipak bez masovne vakcinacije biće potrebne godine i puno mrtvih da se to ostvari, kažu naučnici.

Čak i u slučaju pojave novih sojeva virusa, poput onoga koji se upravo širi Britanijom, naučnici tvrde da je imunitet stečen prethodnim sojevima "dovoljno jak da spreči ozbiljnu bolest". Baš kao što je to slučaj s četiri koronavirusa uzročnika prehlade kod kojih imunitet jača sa svakim novim oboljenjem.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
09.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve