Život
22.10.2020. 15:28
R. E. / Index. hr

Japanski naučnici eksperimentom dokazali da maske značajno štite od koronavirusa

w_55995841.jpg
Izvor: ANSA / MASSIMO PERCOSSI

Japanski naučnici sproveli su eksperiment i pokazali da maske mogu biti efikasna zaštita od čestica Covid-19, ali i dodali su kako čak ni profesionalne zaštitne maske ne mogu eliminirati rizik od zaraze.

Naučnici sa Univerziteta u Tokiju složili su sigurnu komoru u koju su stavili glave dve manekenske lutke okrenute jednu prema drugoj. Na jednoj se nalazio raspršivač koji je simulirao kašljanje i izbacivao čestice Covida-19. Na drugoj glavi nalazile su se protočne komore koje su oponašale disajni sistem, piše Index.hr.

AP Photo/Eugene Hoshiko AP Photo/Eugene Hoshiko

Eksperiment je pokazao da nošenje pamučne maske smanjuje unos količine virusa (virusno opterećenje) i do 40 odsto. Maska N95, koju koriste medicinski radnici, blokirala je do 90 odsto čestica koronavirusa. Međutim, čak i kada su naučnici lepljivom trakom dodatno osigurali N95 i žešće je prilijepili uz lice lutke, neke čestice virusa su ipak uspele da se provuku.

Koliko nošenje maske štiti druge

Kada su istraživači stavili pamučne i hiruške maske na glavu lutke koja simulira kašljanje, zaustavile su više od 50 odsto virusnih čestica.

Povezane vesti - VIRUS OSTAO NA TELU: Naučnici testirali kožu zaraženog koronom nakon smrti

"Kada su i prijemnik i raspršivač virusa nosili maske, došlo je do sinergijskog učinka", kazali su naučici, a prenosi Reuters.

Sve je veći konsenzus među zdravstvenim stručnjacima da se virus Covida-19 može širiti aerosolima, odnosno manjim česticama u vazduhu. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) ažurirao je ovog meseca svoje smernice, navodeći kako patogen može satima da ostane u vazduhu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
33°C
30.07.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve