JEDINO ZAJEDNIČKO SVIMA, UPOTREBA E-CIGARETA: Raste broj umrlih od nepoznate bolesti

JEDINO ZAJEDNIČKO SVIMA, UPOTREBA E-CIGARETA: Raste broj umrlih od nepoznate bolesti


Broj preminulih od nepoznate bolesti pluća povezane s korištenjem e-cigareta u SAD-u je porastao na 34, objavio je u četvrtak američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Ta agencija koja prikuplja informacije o izbijanju bolesti pluća u 49 saveznih država tvrdi kako je zabeleženo 1604 slučaja širom SAD-a, prenosi Jutarnji lisit.

Brojka od 34 preminula potvrđena je u 24 savezne države, a u petak se očekuje objava o dobi, polu i supstancama koje su korišćene.

Iako se ne zna tačno koji je uzrok ovog oboljenja, CDC ističe kako je jedino zajedničko ovim slučajevima da su pacijenti prijavili upotrebu električne cigarete.

Dodaje se kako posljednji pokazatelji otkrivaju da je ulogu u izbijanju bolesti imao THC, psihoaktivna stvar iz kanabisa.

Ovakvi slučajevi zasad nisu zabeleženi u Evropi gde je konzumiranje električnih cigareta strože kontrolisana.

Povezane vesti – USPEH NEMAČKIH NAUČNIKA: Proizveli duvan koji gotovo da nema nikotina

Ranije ove godine, Agencija za hranu i lekove  (FDA) upozorila je na potencijalne probleme s e-cigaretama nakon što je dobila prijave o zdravstvenim problemima ljudi koji ih koriste.

Pušenje je trenutno u Sjedinjenim Državama na istorijsko niskom nivou, ali zdravstvene vlasti su zabrinute zbog porasta upotrebe e-cigareta, posebno među tinejdžerima.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar